Mezei Janos, liderul Partidul Civic Maghiar (PCM) a anunțat săptămâna trecută că urmează să depună în Parlament, o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației prin care se dorește eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a dar și la examenul de Bacalaureat pentru elevii de etnie maghiară. Motivația acestei inițiative legislative, în opinia liderului PCM, ține de faptul că elevii maghiari sunt discriminați față de cei români, având în plus examenul de limba română, scris și oral.

„PCM va depune săptămâna viitoare în Parlament, prin intermediul celor doi deputați pe care îi avem și care au fost aleși pe listele UDMR, o inițiativă legislativă de modificare a Legii Educației care prevede eliminarea examenului de limbă română pentru elevii maghiari. Este vorba despre examenul de Evaluare Națională de la sfârșitul claselor a VI-a și a VIII-a și la Bacalaureat. Motivul acestei inițiative legislative este că elevii maghiarii sunt discriminați în comparație cu elevii români, având de susținut două examene în plus, limba română scris și oral”, a spus Janos Mezei.

Inițiativa PCM este una controversată, președintele PMP, Eugen Tomac, într-un mesaj publicat pe Facebook, este de părere că inițiativa anunțată de Partidul Civic Maghiar este un  ”un troc” între preşedintele PSD, Liviu Dragnea, liderul UDMR, Kelemen Hunor, şi premierul Ungariei, Viktor Orban prin care Liviu Dragnea urmărește să păstreze majoritatea parlamentară.

“Troc între Liviu Dragnea – Viktor Orban și Kelemen Hunor: eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și BAC pentru elevii maghiari. Proiectul anunţat de doi deputaţi UDMR privind eliminarea examenelor de limba română la Evaluarea Națională și BAC pentru elevii maghiari este o enormitate legislativă care este de natură să amplifice tensiunile etnice la nivelul societăţii româneşti.

Este important ca toţi românii, indiferent de etnia căreia îi aparţin, să ştie să vorbească limba română. Dacă respectivul proiect de lege ar fi pus în aplicare, de pierdut ar avea tot tinerii etnici maghiari. Pe de o parte, ar fi în continuare vulnerabili prin simplul fapt că nu cunosc limba naţională, oportunităţile fiindu-le mult limitate. Astfel, rămân prizonierii în lumea strâmtă construită de UDMR după 1989. Pe de altă parte, se crează ideea unei segregări etnice artificiale, în contextul în care nu vorbim despre imigranţi, ci despre oameni născuţi şi crescuţi în România. Acest proiect legislativ poate fi obiectul unui troc tripartit între Dragnea – Viktor Orban – Kelemen Hunor. Nu ar fi deloc exclus ca, pentru a-şi păstra majoritatea parlamentară, Daddy să facă această nouă concesie, cedând şantajului UDMR. Această lege are şi rolul de a măsura cât de patrioţi sunt conducătorii şi cât de vigilentă este societatea, înaintea unui eventuale propuneri de modificare a Constituţiei pentru autonomie pe criterii etnice. Preşedintele Traian Băsescu le-a spus-o de mai multe ori etnicilor maghiari: atâta autonomie la Târgu Secuiesc precum la Caracal!” a scris Eugen Tomac pe Facebook.