Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat vineri, la o întâlnire cu români plecaţi la muncă în străinătate, că la CEC se lucrează la un produs, ce va fi lansat probabil în luna septembrie, prin care se vor putea trimite bani acasă fără niciun fel de comision.

„Românii trimit bani acasă, foarte bine. Plătesc de multe ori comisioane pentru acest lucru. CEC-ul şi noi de la stat, fiind patronul acestei bănci, va deschide câteva sucursale în ţările unde există mari comunităţi de români, se vor încheia convenţii cu băncile din acele state, pentru ca orice transfer de fonduri către România să se facă fără niciun fel de comision. Deci statul preia acest comision şi oamenii pot să trimită acasă familiilor ce sumă doresc, fără niciun cost”,

a declarat Teodorovici, conform agerpres.

El a adăugat că se intenţionează totodată ca CEC-ul să acorde garanţii pentru creditele contractate de românii de peste hotare, dar şi susţinerea diferenţei de cost a împrumuturilor pentru firme.

El a mai informat că se discută şi despre trimiterea coletelor, prin Poşta Română, fără comision, în Uniunea Europeană.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, anunţa încă din luna mai că CEC va deschide agenții în principalele comunități ale românilor din străinătate, pentru ca aceștia să poată trimite bani fără comisioane rudelor pe care le au în țară.

De asemenea, Eugen Teodorovici a declarat vineri că a propus angajarea fără concurs la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a absolvenţilor de facultăţi cu profil economic, pentru a întineri sistemul şi a schimba mentalităţile.

„La noi se pensionează în acest an cam 2.700 de angajaţi pe zona de ANAF. Am spus să trebuie să scoatem procedura asta care e foarte greoaie, să laşi tinerii să intre în sistem. Şi anume, toţi cei care au absolvit o facultate de profil economic, de exemplu media 8, deci dacă a trecut acea facultate, a trecut licenţa şi media pe facultate e minim 8, înseamnă că a făcut şcoală. În sistemul de ANAF şi Finanţe să intre fără examen, că sunt oameni de finanţe, stă şase luni în perioada de probă şi dacă după şase luni şi-a făcut ce trebuia să facă, rămâne în sistem mai departe, să nu mai dea concursuri, că blocăm, nu intră oameni tineri în sistem şi nu se schimbă mentalitatea celui din sistem, pentru că sistemul nu lasă nimic să intre”,

a afirmat Teodorovici care a participat alături de ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, la evenimentul „Ziua Diasporei – Negreşti-Oaş este Acasă”, organizat în premieră de Primăria oraşului Negreşti-Oaş în parteneriat cu Fundaţia Romanian Business Leaders, prin RePatriot.

Foto: INQUAM Photos/Bogdan Danescu