Pentru toată emisfera nordică, primăvara astronomică începe cu echinocțiul de primăvară, care în acest an a avut loc pe data de 20 martie. De asemenea în emisfera sudică se întâmplă fenomenul invers și anume este marcat începutul toamnei astronomice. Totodată în zona polară din emisfera nordică, începe ziua polară, fiind cea mai lungă, iar în emisfera sudică începe noaptea polară, iar fiecare dintre ele va avea o durată de 6 luni.

Bineînțeles că acest lucru este marcat și de gigantul Google prin intermediul unei animații speciale (google doodle), care este de fapt dedicată echinocțiului de primăvară din acest an, 2019. Ba mai mult decât atât, ONU a stabilit ziua de 20 martie ca Ziua Internațională a fericirii.  Echinocțiul de primăvară nu are loc la aceeași dată, de la an la an, deoarece anul calendaristic nu este egal cu anul topic. În țară noastră echinocțiul s-a produs la ora 23:58:28 – ora Bucureștiului.

Ce reprezintă echinocțiul de primăvară?

Echinocțiul înseamnă acel moment când Soarele (în mișcarea sa anuală) trece prin punctul de intersecţie a eclipticii cu Ecuatorul ceresc. Astfel ziua devine egală cu noaptea în orice colț de pe Pământ. De altfel echinocțiul de primăvară, dar și cel de toamnă există deoarece Soarele se află într-unul dintre cele două puncte ecliptice, acestea fiind denumite – punctual vernal, pentru echinocțiul de primăvară, și punctul autumnal, pentru echinocțiul de toamnă. Ceea ce este cu adevărat important este faptul că durata zilei va începe să crească, iar durata nopții o să scadă până pe data de 21 iunie.

Tot în această dată, 21 iunie, se va încheia și primăvara astronomică. Trebuie să amintim că, potrivit tradiției creștine, Învierea Domnului sau Sfintele Paști sunt, de asemenea, serbate în prima duminică după faza de Lună Plină, care va avea loc după echinocțiul de primăvară. Tot aici trebuie să mai spunem și de faptul că se face trecerea la ora de vară, iar acest lucru se va întâmpla în ultimul weekend din martie, în noaptea de 30 spre 31 martie. În acel moment ceasurile se dau înainte cu o oră, de exemplu ora 3:00 devine ora 4:00.

Conform digi24, Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide odată pentru totdeauna dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. Însă cel puțin pentru acest an și următorul se va merge pe această practică – schimbarea la ora de vară/ora de iarnă.