Într-o conferință de presă susținută joi la sediul Ministerului Justiției, ministrul Justiție, Ana Birchall, a prezentat un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede înăsprirea pedepselor în cazurile infracţiunilor grave şi foarte grave, contra persoanei, în special în situaţiile în care sunt afectate viaţa, libertatea şi integritatea corporală şi sexuală. Proiectul de ordonanță face parte din măsurile anunțate de premier după ce în cazul Caracal s-au constatat mai multe lacune legislative. Astfel, pe lângă înăsprirea pedepselor, în noul proiect de ordonanță se aduc modificări și în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, aceasta putând fi dispusă la orice oră, chiar şi noaptea, în caz de flagrant.

„Tragedia de la Caracal ne-a arătat că sunt şi lucruri de corectat. Nu vrem şi nu putem rămâne indiferenţi la tragediile care au cutremurat societatea românească în ultima perioadă. Scopul nostru este ca autorităţile să poată acţiona şi au nevoie de instrumente potrivite. În urma analizei, am constatat deficienţe. Beneficiul liberării condiţionate se acordă mult prea uşor”,

a declarat, potrivit Agerpres, Ana Birchall.

Potrivit proiectului de ordonanță, lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 7 ani iar în cazul în care fapta este săvârşită prin răpire, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 8 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. În aceeași notă, se consideră lipsire de libertate şi fapta comisă asupra unui copil cu vârsta de până la 2 ani. Ministerul Justiţiei vrea şi înăsprirea condiţiilor de eliberare condiţionată. Astfel, acestea vor trebui îndeplinite cumulativ, în cazul în care cel condamnat să fie eliberat din puşcărie mai devreme. În ceea ce priveşte liberarea condiţionată, propunem obligativitatea îndeplinirii cumulative pentru eliberarea condiţionată, creşterea limitei de vârstă de la 60 la 65 de ani.

Totodată, pentru toate cazurile de eliberare condiţionată nu se poate dispune această măsură „dacă pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită, sau în cazul pluralităţii de infracţiuni, pentru una din infracţiunile săvârşite, este de 10 ani sau mai mare, decât după executarea efectivă a cinci şesimi din durata pedepsei.”, a declarat ministrul Justiției.

În ceea ce priveşte percheziţia la domiciliu, în caz de flagrant, se va putea dispune efectuarea acestei la orice oră, chiar și în intervalul orar 20:00-6:00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră.

„ART. 158 Procedura de emitere a mandatului de percheziţie domiciliară:
„(5) Cererea prin care se solicită încuviinţarea efectuării percheziţiei domiciliare se soluţionează, de îndată, în camera de consiliu, fără citarea părţilor. Participarea procurorului este obligatorie.”

„(31) Percheziţia poate fi efectuată şi în intervalul orar 20,00-6,00 în cazul infracţiunii flagrante sau când percheziţia urmează să se efectueze într-un local deschis publicului la acea oră”, se arată în proiectul de OUG, postat pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Document:

Potrivit Mediafax, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat şi că propune ca DIICOT să aibă competenţe extinse şi la variantele agravante ale infracţiunii prin răpire, precum şi la infracţiuni de sclavie.

Foto:just.ro