Membrii Comisiei Europene au adoptat o nouă măsură istorică pentru statele membre UE, având în vedere că vor dispărea anumite produse alimentare care conțin substanțe nocive pentru organism. Astfel din anul 2021 toate acele produse alimentare care conțin acizi trans – cele mai nocive grăsimi vor fi scose de pe piață dacă nu vor reduce gramajul acestor acizi sau dacă nu vor pune în aplicare noile norme adoptate de către Uniunea Europeană.

Acest lucru vine în contextul în care aproximativ 50.000 de persoane mor anual din cauza alimentelor care au un conținut ridicat de grăsimi nocive. Cu alte cuvinte acizii trans se regăsesc în unele din cele mai îndrăgite produse alimentare, mai exact printre aceste produse amintim de margarină, chipsuri, popcornul, mezelurile, dar și supele la plic. Această măsură a regulamentului Comisiei Europene este obligatorie în toate statele membre începând cu finalul acestei luni, iar după 1 aprilie 2021 produsele alimentare care nu respectă normele europene nu vor mai putea fi introduse pe piață.

Dacă această normă nu este respectată, produsele care vor depăși maximum 2 grame la 100 de grame de grăsime din conţinutul acestora nu vor mai fi comercializate către clienți. De asemenea trebuie să spunem că acizii trans sunt acea categorie de grăsimi nocive, care pot provoca multiple afecțiuni și pot cauza chiar și decesul consumatorilor. Printre cele mai cunoascute afecțiunii provocate de acizii trans amintim de bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, declansează diabetul, dar și boala Alzheimer. Aceste afecțiuni laolaltă pot provoca în fiecare an decesul a mai mult de 50.000 de persoane din Uniunea Europeană.

De altfel în țara noastră cad victime acestor acizi trans extrem de periculoși peste 3.000 de români anual, iar România fiind parte din Uniunea Europeană va trebui de asemenea să reglemeteze și să pună în aplicare normele europene. Danemarca, Elveția, Austria, Islanda, Norvegia și Ungaria au introdus deja în legislația proprie limita de 2g de acizi trans / 100g de grăsimi în alimentație, înainte că Bruxelles-ul să o impună.

Pe lângă aceste state și Germania, Olanda, dar și Marea Britanie au stabilit de comun acord cu procesatorii ca acest gramaj al acizilor trans să fie mult mai scăzut față de gramajul din prezent care se regăsește în alimentele comercializate pe piață.