CCR a admis, miercuri, sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate.

„Faptul că ei nu au făcut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 în care obliga instanţele să realizeze complete specializate pentru corupţie”

Cu privire la această sesizare a CCR de un posibil conflict de natură constituțională, procurorii Secţiei Speciale au transmis conducerii instanţei supreme o adresă prin care solicită detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ. Răspunsul transmis arată că toţi magistraţii de la ÎCCJ sunt specializaţi pe fapte de corupţie.

Sesizarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii CCR pentru ca aceștia să aprofundeze și să se documenteze în legătură cu aceste obiecții.

Fostul președinte CCR, Augustin Zegrean, a precizat că toți cei care au fost condamnați de astfel de completuri vor putea cere rejudecarea dosarelor, așa cum au făcut cei care au fost judecați de completurile de 5 judecători.

”Era de așteptat pentru că la fel au procedat și în cazul celor de 5. Este halucinant să spun asta, dar decizia este normală, dat fiind precedentul cu cele de 5 judecători.

Știu că sunt vreo 180 de dosare la ICCJ care au fost judecate de completuri de 3 și dacă ne uităm în urmă cum au judecat dosarele la completurile de 5, eu cred că vor fi rejudecate dosarele. Vor fi eliberați în baza unei cereri în anulare, dar mai mult vor beneficia cei care au îndeplinit termenul de prescripție.

Nu trebuia să se ajungă aici, ICCJ știa de lege, știa că nu au procedat corect.”

A declarat fostul presedinte al CCR, Augustin Zegrean pentru B1 TV.

Avocatul Marian Nazat, care l-a apărat pe Liviu Dragnea în dosarul angajărilor fictive, a spus miercuri pentru STIRIPESURSE.RO că nu se aștepta ca CCR să admită sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi ÎCCJ pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie.

„Nu mă așteptam, sincer. Să vedem cum va suna motivarea”

A declarat avocatul Nazat.

Președintele Înaltei Curți, Cristina Tarcea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că judecătorii ÎCCJ trebuie să aștepte motivarea Curții Constituționale privind conflictul ÎCCJ-Parlament, precizând însă că “pentru dosarele pe rol, înseamnă ceea ce s-a întâmplat și cu completele de 5”.

Reamintim ca președintele  Înaltei Curți de Casație și Justiție, Cristina Tarcea, a decis să nu își mai depună dosarul pentru un nou mandat la ÎCCJ, explicând această decizie prin faptul că a obosit din cauza asalturilor la care e supusă ÎCCJ.