Direcția de Sănătate Publică București a luat o decizie radicală în cazul infecțiilor de la Institutul „Marius Nasta” din București. Decizia acestora a fost să închidă blocul operator și secția de terapie intensivă după ce rezultatul verificărilor a arătat faptul că în acel loc există o bacterie periculoasă, care deja a făcut victime.

Potrivit reprezentanților din cadrul Direcției de Sănătate Publică din București, bacteria care a adus moartea pentru cei trei pacienți provine din spital. Marți, 19 februarie, reprezentanții Ministerului Sănătății au transmis:

„Ministerul Sănătăţii a fost informat de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti că, în această după amiază, inspectorii sanitari au decis sistarea activităţii blocului operator şi a secţiei ATI (postoperator) din cadrul Institutului Naţional de Pneumoftiziologie “Marius Nasta””. Măsura a fost luată după ce rezultatele probelor prelevate în cadrul autocontrolului din data de 12.02.2019 au fost neconforme, la fel ca şi cele ale probele recoltate în data de 13.02.2019 de către reprezentanţii DSPMB din unitatea respectivă”.

Epidemiologii din cadrul DSPMB spun că în cazul institutului este necesară impunerea unor măsuri stricte de combatere și limitare a infecției cu Acinetobacter baumanii. De altfel Ministerul Sănătății a mai transmis:

„Reluarea activităţii va fi posibilă numai după ce se vor aplica procedurile de curăţenie şi dezinfecţie terminală, urmate de efectuarea probelor de autocontrol cu rezultate conforme”.

Atât managerul Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, Beatrice Mahler, cât și Direcția de Sănătate Publică București au sesizat, vineri, Ministerul Sănătății cu privire la demararea anchetei epidemiologice în institut, potrivit declarațiilor date de către Ministrul Sănătății, Sorina Pintea:

„ Inspectorii sanitari au recoltat mai multe probe din secţia ATI a spitalului şi au început stabilirea contacţilor şi a locurilor de unde provin pacienţii infectaţi. De asemenea, au fost limitate internările în secţie şi au fost luate măsuri de dezinfecţie. Vreau să remarc faptul că managerul institutului nu numai că a recunoscut existenţa infecţiilor nosocomiale în secţia spitalului, dar a şi raportat imediat la Direcţia de Sănătate Publică ceea ce face ca să poată fi luate de urgenţă măsurile necesare pentru asigurarea siguranţei pacienţilor internaţi”.