Medicamentele falsificate trec drept medicamente reale și autorizate, fiind periculoase deoarece pot conține ingrediente, inclusiv ingrediente active, care sunt de calitate scăzută sau în doze greșite – fie prea mari, fie prea mici. Deoarece nu au trecut prin evaluarea necesară a calității, siguranței și eficacității, conform procedurii de autorizare a UE, acestea pot constitui o amenințare majoră la adresa sănătății.

Întrucât medicamentele falsificate nu pot fi urmărite complet, este dificil să se obțină cifre exacte. OMS estimează că 1 din 10 medicamente din țările cu venituri mici și medii sunt falsificate . Proporția globală a medicamentelor falsificate este considerată a fi mult mai scăzută în UE.

Comisia a primit 400 de notificări privind medicamentele falsificate între 2013 și 2017. Aceste notificări se bazează pe investigații efectuate de autoritățile naționale, noile ambalaje pentru medicamente urmând a fi prevăzute cu sigiliu de siguranță și cu un cod unic la nivel european.

Interpolul, Europol precum și agențiile naționale de medicamente confiscă multe medicamente falsificate și închid sute de site-uri ilegale în fiecare an.

În 2017, medicamente contrafăcute, în valoare de aproape 7 milioane de euro, au fost confiscate de autoritățile vamale la frontierele UE. Gifra nu include confiscările efectuate de autoritățile naționale.

Începând din 12 februarie, se vor aplica noile norme privind caracteristicile de siguranță pentru medicamentele eliberate pe bază de prescripție medicală vândute în UE. Practic, conform noilor normative, de la acesta dată, industria va trebui să aplice un cod de bare 2-D și un dispozitiv anti-manipulare pe cutia de medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală. Farmaciile – inclusiv farmaciile on-line – și spitalele vor trebui să verifice autenticitatea medicamentelor înainte de a le distribui pacienților, fiind și este ultimul pas în punerea în aplicare a Directivei privind medicamentele falsificate, adoptat în 2011, care vizează garantarea siguranței și a calității medicamentelor vândute în UE.

Medicamentele produse înainte de intrarea în vigoare a acestei decizii și care sunt fără caracteristici de siguranță, pot rămâne pe piață până la data expirării lor, noul sistem de verificare va impune persoanelor autorizate (și în special farmaciștilor și spitalelor) să verifice, pe tot parcursul lanțului de aprovizionare, autenticitatea produselor. De asemenea acest sistem va permite statelor membre să urmărească mai bine medicamentele individuale, în special dacă se ridică o preocupare pentru unul dintre acestea.

În farmacile din România, vânzarea medicamentelor pe reţetă, la bucată, nu va mai fi permisă pe viitor, pentru că în nici o altă ţară UE nu există această practică, lucru ce însă îi va afecta pe cei care nu își permit să cumpere un medicament “întreg”.

Sursa de informare: ec.europa.eu