Românii vor putea alege din anul 2020 între voucherele de vacanţă pentru sezon şi extrasezon, conform declaraţiilor ministrului Turismului, Bogdan Trif, care a precizat că valoarea voucherelor pentru extrasezon va fi de 2.080 de lei, iar modificarea va fi efectuată prin OUG.

„Am stabilit să extindem voucherele de vacanţă pentru extrasezon, respectiv pentru lunile octombrie-noiembrie, aprilie-mai. Pe perioada acestor luni oamenii o să beneficize de o sumă mai mare, de 2080 de lei. Oamenii trebuie să opteze pentru ce tip de vouchere vor să acceseze pentru anul următor”,

a declarat ministrul, potrivit Mediafax.

Modificarea va fi stabilită „în curând, prin Ordonanţă de Urgenţă”, a asigurat acesta.

Peste 10% dintre voucherele de vacanţă emise au fost în mediul privat, ca urmare a măsurilor de eliminare a taxelor, a mai spus ministrul.

„Voucherele de vacanţă au fost principalul motor de dezvoltare în turism în 2018, mai mult decât atât, pe lângă măsura socială, aceşti bani au ajuns în mediul privat. Pentru că sectorul turistic din România este 95% privat. Deci a fost un ajutor direct pe care l-am dat mediului privat. Pe lângă faptul că am uşurat foarte mult taxele. Dacă acum trei ani de zile în sectorul turistic era cea mai mare fiscalitate din Uniunea Europeană acum avem cea mai mică fiscalitate. Nu o spunem noi, o spune Uniunea. Putem să vorbim de TVA de 5%, impozitul specific, aceste vouchere de vacanţă care au intrat în bugetul lor, redevenţe 0 la apele geotermale utilizate în scop turistic. În 2019, conform datelor raportate de agenţiile care emit vouchere de vacanţă, peste 10% au fost emise de către mediul privat. Am creat posibilitatea şi mediului privat să emită aceste vouchere de vacanţă şi anume am eliminat toate taxele: CAS, CASS şi este doar impozitul pe venit: acel 10%, în rest taxele au fost eliminate astfel că mediul privat a putut să ofere aceste vouchere de vacanţă şi angajaţilor”,

a declarat Bogdan Trif, conform sursei citate.

În primele şase luni ale anului, valoarea voucherelor de vacanţă distribuite a ajuns la un miliard de lei. „Avem un miliard în primele şase luni”, a spus ministrul.

Noua lege a turismului nu interzice platformele online pentru rezervări, doar îi obligă pe proprietarii care închiriază în acest mod spații de cazare să se înregistreze fie la Ministerul Turismului, fie la autoritățile locale. Precizările vin de la ministrul Turismului, care avertizează însă că unitățile de cazare vor fi verificate, inclusiv cu ajutorul inspectorilor sub acoperire, potrivit stiri.tvr.ro.