Premierul Viorica Dăncilă a deschis, sâmbătă, la Sulina, a unsprezecea ediție a programul guvernamental de tabere “ARC”, un parteneriat între Ministerul Tineretului și Sportului (MTS) și Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) prin care peste 3.000 de copii și tineri români din comunitățile istorice și din diaspora participă la activități prin care le va fi prezentată istoria, cultura și tradițiile poporului român. Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, pe informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească.

“Pentru noi sunteţi foarte importanţi, pentru România sunteţi foarte importanţi şi încercăm să vă aducem în ţara pe care bunicii, părinţii voştri o consideră acasă. Sperăm ca acest lucru să-l faceţi şi voi. Dorim să descoperiţi România, să fiţi ataşaţi de valorile româneşti. Veţi întâlni oameni minunaţi, profesori dedicaţi, veţi vedea locuri foarte frumoase. Veţi cunoaşte tradiţiile şi obiceiurile noastre, dar şi frumuseţea sufletului de român. Sper ca aceste amintiri să le luaţi în sufletul vostru, să rămână cele mai dragi amintiri pentru voi. Şi nu uitaţi un lucru, România vă aşteaptă să vă întoarceţi acasă”, le-a spus premierul Viorica Dăncilă copiilor prezenţi în tabăra din Sulina .

Alături de Viorica Dăncilă, la evenimentele de la Sulina au mai fost prezenți miniştrii Finanţelor Publice, Tineretului şi Sportului şi Culturii și ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero. Aceasta a amintit că la taberele ARC din 2019 vor participa peste 3.000 copii.

“Vor fi peste 3.000 de participanţi în anul 2019, un număr record, în premieră. Acest lucru se întâmplă datorită Guvernului României care doreşte ca an de an numărul acestora să fie tot mai mare, pentru că acasă înseamnă România”, a menţionat, potrivit Agerpres, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă a apreciat, sâmbătă, la Sulina şi armonia în care convieţuiesc oamenii din Delta Dunării, deşi fac parte din diverse minorităţi, şi a afirmat că sunt “un exemplu pentru multe zone din ţară”.

“Aici, oamenii sunt foarte calzi. Este un loc izolat. Vara sunt foarte mulţi turişti, dar iarna e pustiu. Sunt doar localnicii, dar au aceeaşi căldură. Sunt multe etnii, ucraineni, lipoveni, greci care convieţuiesc împreună şi sunt un exemplu pentru multe zone din ţară”

A declarat premierul Dăncilă care a participat şi la Festivalul borşului pescăresc organizat de Uniunea Ucrainenilor din România (UUR), ai cărei reprezentanţi s-au întrecut în prepararea mâncărurilor pe bază de peşte.

Taberele “ARC” se desfăşoară în perioada 1 iulie – 27 august 2019, în serii consecutive de câte şapte zile în Centrele de Agrement din Sulina, judeţul Tulcea, Oglinzi, judeţul Neamţ, Căprioara, judeţul Hunedoara, şi Săcelu, judeţul Gorj. Potrivit datelor MRP, de-a lungul timpului, 23.000 de elevi, tineri şi profesori, români din afara graniţelor ţării, au avut oportunitatea de a reveni acasă şi de a se reconecta cu România.

Foto:Agerpres