Curtea Constituţională a României (CCR) dezbate, joi, cele două proiecte de revizuire a Constituției depuse în Parlament,  unul depus pe 1 iunie de PNL-USR cu susținerea partidelor din opoziție, care vizează revizuirea Constituţiei, și un alt proiect de revizuire a Constituției depus, o zi mai târziu, de parlamentarii PSD-ALDE.

Potrivit art. 19 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, înainte de sesizarea Parlamentului pentru iniţierea procedurii legislative de revizuire a Constituţiei, proiectul de lege sau propunerea legislativă, însoţită de avizul Consiliului Legislativ, se depune la Curtea Constituţională, care este obligată ca, în termen de 10 zile, să se pronunţe asupra respectării dispoziţiilor constituţionale privind revizuirea.

Proiectul de revizuire a Constituție depus în Parlament de către PNL-USR este în acord cu Pactul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis şi semnat de partidele de opoziţie. Potrivit proiectului depus de PNL și USR și susținut de celelalte partide din opoziție, amnistia sau graţierea pentru persoanele condamnate pentru fapte de corupţie sunt interzise, graţierea individuală de către preşedinte pentru astfel de fapte este de asemenea interzisă, criteriul integrităţii pentru ocuparea unei funcţii publice va fi prevăzut în Legea fundamentală. Cetăţenii condamnaţi definitiv pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie nu vor putea candida la alegerile parlamentare, locale, europarlamentare şi prezidenţiale. Potrivit aceluiaşi proiect, abuzul de ordonanţe de urgenţă va fi oprit, ordonanţele de urgenţă vor putea fi supuse unui control de constituţionalitate la sesizarea preşedintelui României, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a 50 de deputaţi sau 25 de senatori sau a Avocatului Poporului. Pactul Politic Naţional pentru consolidarea parcursului european al României, iniţiat de preşedintele Klaus Iohannis a fost semnat de către preşedinţii PNL, Ludovic Orban, USR, Dan Barna, PRO România, Victor Ponta, şi PMP, Eugen Tomac.

Tot la începutul lunii iulie, coaliția PSD-ALDE a depus la Camera Deputaţilor un proiect pentru revizuirea Constituţiei, care prevede interdicţia de a deţine funcţii publice pentru persoanele condamnate la închisoare, precum şi extinderea dreptului de a sesiza Curtea Constituțională a României(CCR) în privinţa ordonanţelor de urgenţă.

Proiectul de revizuire a Constituției depus la Camera Deputaților de către coaliţia PSD-ALDE,  prevede pe lângă interdicţia de a deţine funcţii publice a persoanelor condamnate la închisoare, extinderea dreptului de a sesiza CCR în privinţa ordonanţelor de urgenţă și o modificare care presupune o interdicţie pentru preşedintele României de a acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie.

Foto:Agerpres