Curmanul chinezesc, unul dintre soiurile de fructe exotice aclimatizate la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, a început de câteva zile să se coacă, iar cercetătorii se întreabă dacă poate fi o soluţie pentru solurile nisipoase din România, potrivit Agerpres.

„Curmalul chinezesc poate fi o soluție pentru valorificarea solurilor nisipoase? Este întrebarea pe care și-o pun cercetătorii de la SCDCPN Dăbuleni.

Având cerințe reduse față de fertilitatea solului, suportând bine atât temperaturile ridicate din timpul verii dar și temperaturi de -30° C, curmalul chinezesc a fost luat în studiu de specialiștii Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare de la Dăbuleni. În primăvara acestui an s-a înființat la Dăbuleni o colecție de curmal chinezesc formată din 5 soiuri, urmând ca această colecție să se îmbogățească pe viitor și cu altele.

Faptul că acum, la sfârșit de septembrie, fructele de curmal chinezesc s-au colorat în maroniu, semn că încep să se coacă, ne dă speranțe și încredere.

Răspunsul îl așteptăm cu toții cât mai repede”,

scriu cercetătorii pe pagina de Facebook a instituţiei, care a aniversat recent 60 de ani activitate.

„De 60 de ani, cercetătorii contribuie la a face nisipurile să rodească. Acesta este rolul nostru. Pe nisipuri avem cercetări în domeniul pomiculturii, viticulturii, legumiculturii, plantelor medicinale, culturilor de câmp şi în ceea ce priveşte ameliorarea solurilor nisipoase. Între perdelele de protecţie, perdelele cu plante înierbate avem înfiinţate diferite culturi de viţă de vie, de pomi fructiferi, legume unde urmărim diferite tehnologii specifice pentru această zonă pentru că nisipurile sunt total diferite de restul solurilor şi trebuie să stabilim tehnologiile recomandate. Pe de altă parte avem şi ameliorarea, adică o parte dintre colegi lucrează la ameliorarea speciilor de pe nisipuri pentru a crea soiuri adaptate acestor condiţii de climă şi sol. La cultura de arahide avem trei soiuri, la cultura de pepeni avem trei soiuri, la cultura de fasoliţă avem 3-4 soiuri, avem soiuri de fasole de grădină, de mazăre, de ardei gras, ardei lung, praz, ridichi etc., avem cartoful dulce pe care l-am aclimatizat, la care am stabilit tehnologia de producere a răsadului, tehnologia de cultură în câmp şi tehnologia de păstrare a acestuia care e total diferită de tehnologia cartofului obişnuit”,

a spus directorul staţiunii, Aurelia Diaconu, potrivit sursei citate.

Deoarece zona Dăbuleni s-a confruntat dintotdeauna cu seceta, cu vânturile, cu terenurile slab structurate, cercetătorii au căutat soluţii pentru valorificarea solurilor nisipoase, şi de circa 5-6 ani au introdus cartoful dulce, ceea ce i-a încurajat să încerce şi alte soiuri exotice precum kiwi, banana nordului, curmalul chinezesc, măslinul, kaki, lonicera, aronia etc., conform Agerpres.

credit foto: SCDCPN Dăbuleni/Facebook.com