Chiar dacă de cele mai multe ori ne îndreptăm atenția spre legumele din piețele românești nu întotdeauna avem siguranța că acestea sunt cultivate în mod natural și benefice pentru organismul nostru. Mulți legumicultori din România găsesc soluții pentru forţarea culturilor şi grăbirea recoltei cu scopul de a avea profituri cât mai mari.

În urma studiilor realizate de către specialiști s-a observat faptul că legumele care au fost forțate pentru o coacere mult mai rapidă decât în mod normal, practică care se bazează pe folosirea unor substanțe chimice, au avut ca efect deprecierea proprietăților legumelor respective, putând provoca chiar și îmbolnăvirea consumatorilor.

În ultima vreme au apărut în spaţiul public tot mai multe semnale de alarmă care vizează obiceiul unor legumicultori români de a forţa coacerea tomatelor cu chimicale, pentru a le valorifica timpuriu, la preţuri foarte mari.

Dintre substanţele folosite de aceștia, în top se află erbicidul 2,4D şi Ethrelul, un hormon de creştere. Deşi sunt interzise de legislaţie pentru utilizarea în legumicultură, aceste substanțe se găsesc în comerţul de nişă din România.

Potrivit adevărul.ro, specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău afirmă faptul că perioada de coacere pentru roșiile românești este luna iunie. Aceştia adaugă că au motive întemeiate să creadă că, pentru a avea tomate timpurii, unii legumicultori recurg la substanţe precum Ethrel sau 2,4D, interzise prin lege tocmai pentru că erau folosite excesiv.

„Condițiile climatice ale României asigură creșterea tomatelor pe o perioadă de 100 de zile. Dacă se va mai sări peste aceste etape, nu vom beneficia de calități nutritive și vom obține niște legume care nu mai au gustul celor coapte.”

Afirmă Camelia Bratu, cercetător la Stațiunea legumicolă Buzău, potrivit sursei citate.

Totodată cercetătorii mai spun că după ce se utilizează astfel de substanțe se produc modificări la nivel celular, având ca prim efect deprecierea calitativă a legumelor. Erbicidele sau hormoni de creştere se pot utiliza prin stropirea tulpinilor și a frunzelor și altfel se produc aceste schimbări la nivel celular, obținându-se înroșirea tomatelor în scurt timp, chiar și în doar câteva ore. Existenţa unui moţ este unul dintre indiciile intervenţiei pentru maturarea rapidă a tomatelor.

„Când tăiem roşia, vedem că avem un cep lemnos şi observăm pe calotă un ţesut care nu este roşu uniform. Sunt dovezi că tomatele au fost maturate forţat. Deci, în cazul lor, fie s-a “cârmit” planta, fie s-a intervenit cu stimulenţi de maturare”.

A explicat Costel Vânătoru, cercetător la Stațiunea Legumicolă Buzău, potrivit sursei citate.

“Mucronul (n.r. – vârful ascuţit al roşiei) poate fi generat de caracterul de soi sau de stimulente. Avem puţine soiuri care prezintă natural acest mucron, această malformaţie din vârful fructului, majoritatea fiind generate de substanţele de polenizare sau maturare a tomatelor“

A mai adaugat Costel Vânătoru. În ce privește erbicidul 2,4D cercetătorul a explicat faptul că:

„Substanţele acestea se comportă precum erbicidele; împiedică circulaţia sevei în plantă şi forţează maturarea. Pigmenţii clorofilieni sunt obligaţi să treacă în procesul de biodegradare şi să se transforme în licopen, caroten. Pentru că sare peste anumite fenofaze, tomata nu are timp să proceseze substanţele care dau gustul şi aroma. Se intervine pe zona aceasta de metabolism“

La toate acestea se mai adaugă și informațiile furnizate de către Camelia Bratu:

„Tomata pierde calitățile nutriționale și, în timp, toate aceste substanțe de forță se acumulează în organismul uman, care nu au capacitatea de a le decripta pentru că nu sunt în interiorul codului său, le depozitează și astfel apare riscul dezvoltării unor boli precum diabetul sau cancerul”.

De altfel pentru a putea evita expunerea la aceste substanțe, consumatorii sunt sfătuiți să se îndrepte către acele roșii care încă mai au ciorchine sau coroniță verde.

credit foto: adevarul.ro