Campania pentru #europarlamentare26mai a fost una dintre cele mai dure campanii electorale, interesul fiind neobișnuit de mare pentru acest gen de scrutin. În continuare vă relatăm cu ce gânduri încheie fiecare dintre cei șase candidați, “cap de listă”, această campanie electorală.

  • Norica Nicolai, candidat ALDE: Cel mai mult m-a deranjat atitudinea agresivă a celor de al USR-PLUS.
  • Rovana Plumb, candidat PSD: Au fost derapaje în această campanie. Am văzut grupuri de huligani bine organizate.
  • Traian Băsescu, candidat PMP: M-a deranjat Kelemen Hunor că a mintit în momentul în care a spus că UDMR l-a sprijinit în cele două candidaturi la președinția României.
  • Dacian Cioloș, candidat Alianța2020: Noi am făcut o ofertă cu această alianță și sperăm ca rezultatul să fie pe măsură
  • Rareș Bogdan, candidat PNL: În democrație hoții stau la pușcărie, nu în fruntea statului.
  • Victor Ponta, candidat Pro Romania: Dacă reușim, se face o spărtură importantă.

Campania electorală #europarlamentare26mai s-a încheiat, sâmbătă, la ora 07:00, conform AEP, partidele politice și candidaților le este interzis să mai distribuie mesaje sau materiale electorale. De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri, în urma unei solicitări stiripesurse.ro, că sondajele de opinie realizate telefonic, prin SMS/MSM, sau exit-poll-uri la ieșirea de la urne, sunt interzise, duminică, la alegerile europarlamentare, în lipsa unei acreditări a Biroului Electoral Central (BEC).

Alegerile europarlamentare din data de 26 mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 câți sunt în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE.

Peste 18 milioane de alegători sunt aşteptaţi, duminică, la urne pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European, dar şi pentru a vota la referendumul naţional consultativ convocat de preşedintele Klaus Iohannis pe teme legate de Justiţie, conform agerpres.ro.

Dacă alegătorii optează să voteze pentru ambele scrutine, vor primi trei buletine – unul pentru alegerile europarlamentare şi două pentru referendum. În cazul în care refuză să voteze pentru unul dintre scrutine, va primi unul, sau două buletine de vot, după caz. Prezența se va lua în considerare doar pentru scrutinul pe care îl aleg, în cazul unei asemenea alegeri. Introducerea unui buletin de vot în altă urnă decât cea destinată nu atrage nulitatea acestuia.

Mai multe informații despre ce votați, care este procedura de votare și care sunt recomandările AEP în acest sens, puteți citi aici!

#mergilavot