Complexul Europa din Bucureşti, vechi de 24 de ani, urmează să fie astăzi distrus în totalitate. La o săptămână după ce au început demolările, intervin şi proprietarii terenului. Mai multe excavatoare şi buldozere vor fi angrenate pentru a pune toate construcţiile la pământ.

Cunoscut drept ca rai al evazioniştilor şi pentru marfa ieftină și de slabă calitate, neoficial, numai din chirii se puteau strânge peste un milion de euro pe lună. Bani care nu erau impozitați, fapt pentru care complexul a fost mereu în vizorul autorităţilor. Pregătirea operaţiunii a început în luna februarie 2019, când poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 2 au început să cerceteze mai mult infracţiuni comise în cadrul Complexului Europa: contrabandă cu ţigarete, punerea în circulaţie a unor produse purtătoare de marcă protejată sau contrafăcute şi desfăşurarea de activităţi de pază şi protecţie fără respectarea normelor legale. Autorităţile au vrut de nenumărate ori să îl închidă, dar toate tentativele au eşuat din motive neexplicate niciodată. Abia la sfârşitul lunii iulie, după o acţiune amplă, s-a decis demolarea construcţiilor fără autorizaţie.

Tot atunci 700 de poliţişti şi 250 de jandarmi au controlat mai multe standuri din care au confiscat 16 camioane de marfă contrafăcută şi zeci de mii de euro. Comercianţii însă sunt revoltaţi şi cred că afacerile lor sunt închise ilegal.

Foto: observator