Compania Municipală Termoenergetica va prelua, conform declarațiilor făcute de către administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, atât activitatea de distribuție a agentului termic în București cât și toți angajații companiei. Compania Municipală Termoenergetica este una dintre societățile înființate de Primaria Capitalei, votul pentru înființarea acesteia a fost dat marți, câștigând la un singur vot diferență.

„Ceea ce tocmai s-a întâmplat este un nou început. Dacă nu trecea acest proiect, pentru noi, din punct de vedere tehnic, ar fi însemnat finalul, pentru tot ce însemna partea de reparații, care nu s-au mai făcut de 7 ani, nu se mai puteau face în continuare. De ce? Furnizorii au început deja să ne refuze, din cauza acestei situații de incertitudine. S-a dat dovadă de maturitate politică atunci când s-a votat acest proiect. Transferul se face sub orice formă, chiar dacă RADET intră în faliment, chiar dacă nu. Avantajul este că avem o trecere şi un transfer lin de ceea ce înseamnă personal. Este vorba de 3.000 de oameni care şi-au făcut treaba exemplar, din punctul meu de vedere, însă nu au avut parte de ceea ce le-a fost necesar pentru a face ceea ce ar fi trebuit să facă”, a declarat, marți, Alexandru Burghiu, conform AGERPRES.

Primarul Gabriela Firea este conștient de problemele existente la RADET și anunță că cealaltă companie a Primăriei, Compania Municipală Energetica Servicii Bucureşti SA se va ocupa de partea de investiţii necesare sistemului de termoficare.

„Sistemul de termoficare nu se adresează câtorva sute de bucureșteni. Este vorba despre 1,8 milioane de bucureșteni care sunt racordați la RADET, de asemenea toate școlile, spitalele și instituțiile publice. Este, după sistemul de termoficare al Moscovei, al doilea cel mai complex și vast sistem de termoficare din Europa. Nu există posibilitatea înlocuirii acestui sistem centralizat de termoficare decât într-o perioadă foarte îndelungată de timp, câțiva ani, și cu costuri foarte mari. În concluzie, datoria noastră este să salvăm ceea ce avem, să reparăm toate conductele, să le modernizăm, ceea ce am început deja. Nici dvs și nici eu nu suntem vinovați pentru starea în care se află RADET. Noi nu am condus această instituție aproape 30 de ani după Revoluție, dar acum avem o răspundere, să rezolvăm problema și să facem față situației extrem de complexe”, a declarat Gabriela Firea.

USR București a solicitat retragerea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București de marți în care s-a votat proiectul de înființarea a celor două companii municipale care să preia activitatea RADET.

Foto:Mediafax