Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la scrutinul din 26 mai, deputatul PSD Lia Olguţa Vasilescu, a anunțat că a fost aprobată, luni, o listă a instituţiilor ai căror reprezentanţi vor fi chemaţi la audieri în următoarea perioadă.  Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la scrutinul din 26 mai a fost înființată la inițiativa  PSD, urmare a numeroaselor informații apărute și vehiculate în spațiul public.

Lia Olguţa Vasilescu, a precizat că, în urma propunerilor formulate, vor fi solicitate pentru audieri următoarele instituţii cu atribuţii în domeniu: Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Direcţia pentru Evidenţia Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, Institutul Naţional de Statistică, alte autorităţi, instituţii publice centrale sau locale care pot furniza informaţii necesare formării unor opinii obiective cu privire la modul de organizare şi desfăşurare a alegerilor. Totodată, s-a stabilit să fie transmise adrese către STS şi alte instituţii implicate în procesul electoral pentru a nu fi distruse datele pe care le deţin legat de scrutinul din 26 mai până la aprobarea de către Parlament a raportului comisiei de anchetă.

Transmite Agerpres.

Potrivit aceleiași surse, tot luni, în Comisie sunt audiaţi politologul Ionuţ Apahideanu şi matematicianul Dan Şelaru. Aceștia au prezentat Comisiei parlamentare de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la scrutinul din 26 mai, un document cu principalele tipuri de nereguli pe care le consideră contestabile la alegerile europarlamentare din 26 mai. În opinia lor, printre factorii perturbatori ai scrutinului ar fi introducerea în premieră a tabletelor STS. Ei au prezentat şi nişte grafice din care reiese o prezenţă foarte mare la vot pe liste suplimentare în localităţi mici din ţară care nu prezintă interes turistic.

Marţi, în Comisie urmează să fie audiaţi reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Interne şi ai Ministerului Afacerilor Externe.

Foto:Agerpres