După ce MAE a reacționat dur în problema indexării alocațiilor pentru copiii românilor și din alte state membre UE care muncesc în Austria, catalogând-o discriminatorie,  problema a ajuns și la Comisia Europeană. Recent purtătorul de cuvânt al Comisiei pentru afaceri sociale, Sara Soumillion, a precizat că ”Comisia a luat notă de adoptarea legii privind indexarea beneficiilor pentru copii în Austria și analizează legislația din perspectiva compatibilității cu legislația UE”

Comisia Europeană își întărește, totodată, poziția privind indexarea beneficiilor pentru copii amintind că prevederile egalității au fost introduse și  în propunerea din 2016, în care Parlamentul European a solicitat îmbunătățirea regulilor UE privind securitatea socială: salvgardarea libertății de mișcare și protejarea drepturilor cetățenilor, împreună cu consolidarea instrumentelor pentru a aborda posibile abuzuri.

”Indexarea beneficiilor pentru familie nu este permisă sub legislația europeană. De asemenea, este o chestiune de non-discriminare: Dacă lucrătorii contribuie la sistemul național social, atunci este de așteptat ca ei să primească aceleași beneficii, indiferent de naționalitatea lor sau de locul unde se află copiii lor”, precizează executivul european în răspunsul furnizat Calea Europeană.

În condițiile în care muncitorii străini plătesc aceleași taxe ca și rezidenții austrieci, MAE anunță că România va continua demersurile pe lângă Comisia Europeană și va folosi toate căile legale pentru remedierea situației.