Angajații de la stat ar putea primi două concedii de odihnă dacă îndeplinesc o anumită condiție, iar printre bugetarii ce se pot bucura de acest beneficiu, în cazul în care va fi aprobat, se numără profesorii, medicii, dar și asistenții sociali. Pentru a putea beneficia de cele două concedii de odihnă, bugetarii trebuie să cumuleze două funcții, cel puțin asta prevede un proiect de act normativ al Ministerului Muncii.

Această propunere vine ca urmare a faptului că acești angajați primesc concediu de odihnă numai pentru funcția de bază, iar pentru cealaltă funcție își pot lua doar concediu fără plată. Potrivit avocatnet.ro prevederile propuse sunt incluse într-un „Proiect de hotărâre a Guvernului pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 250/1992 privind concediul de odihnă și alte concedii ale salariaților din administrația publică, din regiile autonome cu specific deosebit și din unitățile bugetare. Acesta a fost lansat în dezbatere publică și, ca să se aplice, trebuie doar să fie adoptat de Executiv”.

Prin această nouă prevedere autoritățile își doresc să elimine o discriminare legislativă dintre salariații din mediul bugetar și cei din mediul privat, ce privește și aduce în prim plan acordarea concediului de odihnă. Mai exact dacă angajații de stat vor cumula două funcții vor putea beneficia de concediu de odihnă de la ambii angajatori.

Conform avocatnet.ro, în prezent legislația concediilor bugetariilor prevede:

„Salariații care îndeplinesc prin cumul, pe lângă funcția de bază, cu o normă întreagă, o altă funcție, au dreptul la concediul de odihnă plătit numai de la unitatea în care au funcția de bază. Unitatea în care salariații cumulează le va acorda, la cerere, un concediu fără plată pentru zilele de concediu de odihnă primite de la cealaltă unitate”.

Ba mai mult decât atât, în prezent Legea salarizării bugetare din 2017 prevede că, de asemenea, cumulul de funcții este posibil pentru profesori, medici și asistenți sociali.

„În cazuri excepționale, posturile vacante și temporar vacante aferente funcțiilor didactice, funcțiilor de specialitate medico-sanitară și asistență socială și funcțiilor de specialitate artistică pot fi ocupate și prin cumul de funcții de personal angajat, cu respectarea prevederilor legale privind cumulul de funcții și a celor referitoare la ocuparea posturilor vacante.”

Cu toate astea nu trebuie să uităm că aceste prevederi pot intra in vigoare numai dacă vor fi adoptate de Guvern și se vor publica în Monitorul Oficial.