Reputata organizație caritabilă Oxfam a publicat recent deja cunoscutul său raport anual asupra inegalității sociale.

Raportul de acest an, ce vizează anul 2018, a șocat însă experții din domeniu.

Primii 26 de miliardari ai lumii dețin, ATENȚIE!, bani și bunuri cât 4 MILIARDE dintre locuitorii planetei noastre, adică 50% din averea totală existența pe Pământ. Unii specialiști spun că informația, deși veridică, pare foarte multor persoane ca fiind fake news tocmai datorită incomprehensibilitatii ei.

Averea primilor 2.200 de miliardari ai planetei a sporit în 2018 cu 900 miliarde de USD, o creștere de 12%, în timp ce averea celorlalati locuitori ai planetei a scăzut cu 11% în aceeași perioadă.

Mai mult, între 2017 și 2018, la fiecare 2 zile a apărut un nou miliardar .

Sunt cifre de-a dreptul șocante, care reliefează profunda inegalitate socială în care trăim.

Oxfam estimează că o taxa de 1% pe averea acestor miliardari ar aduna suficiente fonduri pentru a trimite la școală cei peste 262 de milioane de copii neșcolarizati din lume și ar contribui la salvarea în sistemele medicale naționale a 3 milioane de vieți anual.

Matthew Spencer, directorul de politici publice al Oxfam, declara recent în The Guardian că:

“Sistemul capitalist existent , din păcate, este construit și menținut într-o stază care ajută la distribuția total inadecvată a bogăției, în sensul că o concentrează în mâna a câtorva zeci de mii de indivizi și a familiilor acestora…Cel mai adesea, guvernele nu fac nimic pentru a corecta această stare de lucruri…Lipsa banilor pentru investiții publice face, de exemplu, 10.000 de morți ZILNIC din lipsa sau inadecvarea infrastructurii publice în domeniul sănătății și al transporturilor, fără a ține cont de războaie, foamete și decese cauzate de poluare.”

La finalul raportului său, Oxfam notează că, mai ales în Africa și Orientul Mijlociu și Apropiat, inegalitatea socială și starea de sărăcie perpetuă sunt în creștere și asta alimentează conflictele armate și migrația clandestină spre Europa.

sursa foto: Getty Images.