Potrivit Ordinului emis de către Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii privind prohibiția pescuitului din acest an, citat de Agerpres, pescarii nu mai au dreptul să captureze scrumbie, începând de marţi, 26 martie, pe Dunăre şi braţele fluviului până la Chilia. Prohibiția pescuitului la scrumbie pe Dunăre, dar și pe brațele fluviului până la Chilia va dura 10 zile, iar după aceea va continua pe următorul sector al Dunării, de la Chilia până la Vadul Oii, unde pescuitul speciei va fi interzis timp de 15 zile.

În ce privește prohibiția pescuitului tuturor speciilor de pești, curstacee, moluște, dar și alte viețuitoare acvatice, această va începe de pe dată de 11 aprilie și va dura 60 de zile. De asemenea, în apele de frontieră de stat perioada în care pescuitul este interzis va dura doar 45 de zile.

Scrumbia de Dunăre este una din cele mai importante specii pentru pescuitul comercial din Delta Dunării, capturarea acesteia desfăşurându-se în perioada migraţiei de reproducere. Potrivit lucrării ştiinţifice “Atlasul peştilor din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării”, semnată de cercetătorul Institutului Naţional Delta Dunării, Vasile Oţel, exemplarele speciei care hibernează în Marea Neagră pe timpul iernii pătrund pe Dunăre şi în Deltă primăvara pentru a depune icre, migraţia de reproducere fiind influenţată în mod decisiv de temperatura apei.

În urmă cercetărilor și, de asemenea, a studiilor științifice prohibiția este impusă în fiecare an, deoarece acest lucru ajută la protejarea diferitelor specii de pești precum și a altor viețuitoare acvatice, atât în perioada de reproducere cât și în perioada imediat următoare.