Deși țara noastră se regăsește pe lista celor mai mari producători de miere din Europa, aceasta este codașă la consum și nu o spunem noi, ci statisticile realizate până acum. În fiecare an plecă din România cantități uriașe de miere către vestul Europei. Dar și către Asia, acolo unde cetățenii sunt obișnuiți să consume în fiecare dimineață câte o linguriță de miere.

Cu toate acestea ar fi mult mai potrivit să aducem în atenția publicului că mierea are beneficii multiple asupra organismului nostru și este bine să o consumăm în fiecare zi. Printre aceste beneficii diverse amintim de cele mai importante și anume: ajută la creșterea imunității, stimulează digestia și, de asemenea, ajută la tratarea răcelilor.

Cu toate acestea, noi nu suntem obișnuiți sau învățați să consumăm miere așa cum ar trebui. Din păcate pentru mulți dintre români mierea a ajuns să fie un lux din cauza prețurilor ridicate pentru mierea naturală, iar acest lucru reiese și din spusele unui apicultor:

”Nu orice român o are în bucătărie. Speram că, cu timpul, va creşte consumul, pentru că e un produs natural, care ar trebui să fie pe masa oricărui român.”

De asemenea statisticile arată că în medie un român mănâncă aproximativ 600 de grame de miere pe an. Iar dacă amintim de olandezi, belgieni sau chiar germani acestia consumă o cantitate dublă și în unele cazuri triplă față de cea consumată în România. Ceea ce denotă faptul că noi nu consumăm cu regularitate acest produs, iar cele mai mari cantități merg către export.

Conform Institutului National de Statistică, țara noastră exportă anual o cantitate de miere între 8 și 12 tone. Iar cea mai bună perioadă pentru exporturile de miere românească a fost între 2015 și 2017. În acea prioadă România a devenit cel mai mare producător din Uniunea Europeană, fiind urmată de către Spania și Ungaria. Însă producția de anul trecut a scăzut cu până la 30% față de un an normal, unele dintre cauzele care au dus la acest rezultat fiind atât vremea neprielnică, cât și cantitățile din ce în ce mai mari de substanțe chimice împrăștiate pe culturi.