Curtea Constituțională a amânat pentru 3 iulie pronunțarea pe sesizarea privind conflictul dintre Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) pe tema constituirii completurilor specializate în cazurile de corupţie, obiecție făcută de Florin Iordache.

Conflictul juridic de natură constituţională între Parlament şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), pe Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, pe tema completelor specializate.

„Faptul că ei nu au făcut complete specializate, cum cere legea. E vorba despre articolul 29, alineatul (1) din Legea 78/2000 în care obliga instanţele să realizeze complete specializate pentru corupţie”

Cu privire la această sesizare a CCR de un posibil conflict de natură constituțională, procurorii Secţiei Speciale au transmis conducerii instanţei supreme o adresă prin care solicită detalii cu privire la constituirea completelor specializate din ÎCCJ. Răspunsul transmis arată că toţi magistraţii de la ÎCCJ sunt specializaţi pe fapte de corupţie.

Sesizarea a fost amânată în mai multe rânduri de către judecătorii CCR pentru ca aceștia să aprofundeze și să se documenteze în legătură cu obiecția, transmite Mediafax.

De menționat este faptul că decizia in urma noului termen va fi luată de nouă componentă a CCR din care vor face parte trei noi judecători propuși de Camera Deputaților, Senat și președintele României în cazul în care sesizarea USR cu privire la doi dintre ei se va consideră de catre CCR ca fiind nefondată.

UPDATE: Curtea Constituțională a respins sesizările USR în legătură cu invalidarea numirilor lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al Curţii Constituţionale.

USR a sesizat, pe 14 mai, Curtea Constituţională în legătură cu numirile lui Gheorghe Stan, şef al Secţiei de Investigaţie a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), şi a fostului vicepreşedinte al CSM Cristian Deliorga în funcţiile de judecător al CCR.