Invitat în platoul unei televiziuni, fostul șef Serviciu Investigații Criminale din IPJ Prahova, Andrei Banu (71 de ani), se declara revoltat și dezamăgit de desfășurarea anchetei în cazul Caracal, declarând că în ciuda declarațiilor autorităților, cum că ar avea de-a face cu un caz extrem de complicat, în realitate acest caz “intră în ABC-ul muncii judiciare” care a fost însă de la bun început foarte prost gestionat de către anchetatori, cu un șir întreg de erori elementare în munca de criminalist.

“Dupa 33 de ani de profesie in politie criminalistica si judiciara, am crezut ca le-am vazut pe toate, m-am inselat amarnic, nu am crezut ca se mai poate intampla asa ceva in ziua de azi, plecand de la modalitatea de sesizare a disparitiei, primele masuri care se iau in caz de disparitie, e ceva incredibil. E un caz de cercetare care intra in ABC-ul muncii judiciare, un sir intreg de erori, de la momentul sesizari pana la declansarea activitatii.”

În continuare fostul șef Serviciu Investigații Criminale, martor a sute de dispariții în lunga sa carieră, a indentificat câteva probleme grave care ar putea afecta grav ancheta, nefiind luate nici până acum câteva măsuri elementare pentru buna ei desfășurare, punând acest lucru pe seama faptului că în școlile de poliție nu se mai învață materii de bază ale muncii de criminalist, iar ce se învață se învață aiurea, considerând că din pricina acestor lacune, Alexandra, victima din Caracal, “a murit cu zile”.

“Am vazut sute de disparitii in calitate de politist, aici trebuia santier arheologic, cort, nu pleci de acolo politist criminalist, acolo mananci, acolo bei, faci arheologie pe metru patrat, cauti modificari. E munca, dar trebuie carte pentru asta, nu mai invata nimeni, notiunile de psihologie, psihiatrie, logica, sociologie, nu se mai stie nimic, se invata aiurea. Noi nu aveam nici GPS, nici telefonie mobila, aveam schimb de informatii, cunoasterea teritoriului, a populatiei. Pai cand a zis fata cum era gardul ajungeai acolo imediat. Fata asta a murit cu zile, domnule.”

De asemenea, fostul polițist criminalist Andrei Banu, spulberă și unul dintre motivele invocate pentru întreruperea anchetei, procurorii DIICOT care au preluat ancheta motivând întreruperea cercetărilor de la presupusul loc al crimei de faptul că Dincă, monstrul din Caracal nu poate fi prezent la fața locului deoarece a reclamat dreptul la îngrijiri medicale, iar aceste amânări nu fac decât să îi întărească apărarea inculpatului.

“Prezenta lui (Dinca) la fata locului nu e obligatorie, poate sa fie un avocat, familia, sau poti sa iei doi martori de pe strada. Astea sunt rupturi in descifrarea codului lui mental. El vazand ca noi bazbaim, asta se intareste in aparare.”

A declarat fostul șef Serviciu Investigații Criminale din IPJ Prahova, Andrei Banu, pentru antena3.

Reamintim faptul că în urmă cu câteva zile și Valeriu Şuhan, fost ofiţer de poliţie judiciară, a declarat că nivelul de degradare din instituţiile statului este uimitor, precizând că sistemul judiciar este extrem de afectat, oamenii constatând că cei pe care îi plătesc că să-i apere sunt nepermis de mulţi lipsiţi de empatie.