Casa Naţională de Asigurări de Sănătate anunţă că, începând de marţi, Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) a fost repusă în funcţiune, astfel că, potrivit reglementărilor legale, furnizorii de servicii medicale vor raporta online, în termen de trei zile lucrătoare, prestarea serviciului.

„Serviciile medicale vor fi semnate cu cardul, renunţându-se astfel la dispoziţiile speciale utilizate pe perioada în care PIAS a fost indisponibilă online. În data de 1 august 2019, mare parte a problemelor PIAS a fost remediată de echipa mixtă formată din specialişti IT din sistemul de sănătate şi din partea partenerilor care au contribuit la punerea în funcţiune a sistemului informatic. Ulterior, echipa tehnică a intervenit punctual acolo unde au fost depistate probleme care au cauzat imposibilitatea raportărilor zilnice sau lunare”

se arată într-un comunicat al CNAS, transmis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, până la finalizarea unor contracte care să asigure mentenanţa pentru toate componentele PIAS, echipa mixtă de specialişti va continua operaţiunile de monitorizare şi consolidare ale platformei.

CNAS menţionează că procedurile de achiziţie a serviciilor de mentenanţă au fost elaborate şi urmează să fie demarate în cel mai scurt timp.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat, pe 10 iulie, că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele şi dispozitivele medicale se acordă în regim offline.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat în urmă controlului efectuat la CNAS că motivul pentru aceste sincope este datorat faptului că în ultimii ani Casă Naţională de Asigurări de Sănătate, „uzând de procedee birocratice exgerate”, a blocat funcţionarea normală a sistemului informatic al cardului de sănătate și a cerut scuze pacienților și celor afectați de problemele pe care le are sistemul cardului de sănătate, ținând să precizeze că face acest lucru deși CNAS nu este în subordinea Ministerului Sănătăţii. Sorina Pintea a mai anunțat atunci că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, după finalizare.