Specialiștii sunt alarmați de ritmul rapid cu care se răspândește o anumită bacterie, care în anumite situații în care organismul uman este slăbit poate provoca infecţii grave. Bacteria despre care vorbim, sau superbacteria așa cum a fost aceasta denumită de către specialiștii în domeniu, este Candida auris. Însă cea mai mare problemă o reprezintă faptul că acest tip de bacterie se răspândește în toată lumea într-un mod alarmant, lăsând în urma ei din ce în ce mai multe victime.

De asemenea, bacteria Candida auris este o infecție fungică care prezintă rezistență la medicamentele antimicrobiene și mai rău decât atât, se pare că infecţia este contractată în principal în spitale. Specialiștii mai spun că forma acesteia rezistentă la diferite tipuri de tratament este răspândită în toată lumea, dar cu precădere în Europa, India și în America.

O primă alertă cu privire la acest tip de infecție fungica a fost realizată în anul 2009, dar se pare că nimeni nu a luat în seamă acest fapt așa cum ar trebui. Ba mai mult decât atât cercetătorii din cadrul Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) din SUA au emis încă din anul 2016 o alertă cu privire la această bacterie.

Candida auris a început să se răspândească cu adevărat anul trecut. Poate infecta rănile, urechile şi sângele. În cele mai grave cazuri infecţia se poate răspândi în organism după ce intră în fluxul sanguin provocând infecţii sistemice. Principalele simptome sunt arsuri la stomac şi dificultăţi la înghiţire.

“O ameninţare globală pentru sănătate”

Astfel definesc specialiștii din cadrul CDC super-ciuperca potenţial letală, rezistentă la medicamente, care provoacă panică în spitale, în special în New York şi New Jersey, dar nu numai, potrivit publicației epochtimes-romania.

Deși majoritatea specialiștilor sunt conștienți de pericolul pe care îl reprezintă această bacterie, până în prezent se pare că nimeni nu a putut depista de unde provine aceasta. Astfel super-ciuperca acţionează ca o super-bacterie care nu răspunde la tratamentul cu antifungice şi de asemenea este dificil de detectat în testele de laborator deoarece poate fi uşor confundată cu candida comună (Candida albicans), o bacterie bine cunoscută şi larg răspândită în spitalele din întreaga lumeÎn cele mai multe cazuri Candida auris a fost identificată la persoanele care au fost spitalizate pentru o lungă perioadă de timp.

Cu toate acestea se cunoaște faptul că persoanele cele mai vulnerabile în fața acestei bacterii sunt persoanele vârstnice care au imunitatea scăzută, dar și copiii mici, aceștia având un metabolism extrem de fragil, fiind predispuși la orice formă de îmbolnăvire. Totodată, specialiștii susțin că au descoperit acest tip de bacterie prima dată la un pacient din Japonia în anul 2009, însă un alt studiu a adus în prim plan faptul că în anul 1996, în Coreea de Sud a fost o infecție asemănătoare, potrivit celor de la Live Science. Până se va găsi o formă sau alta de combatere a acestei bacterii, specialiștii sunt încă în alertă, căutând astfel soluții eficiente.