Ministerul Afacerilor Externe informează că prima zi a votului în străinătate, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, s-a încheiat în 777 de secții de votare din Europa, Asia, Africa și Australia, iar până la 23.00, ora României au votat 94.109 de români, potrivit datelor furnizate de BEC.

„Prima zi de votare continuă în secțiile din: Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Chile, Cuba, Mexic, Peru, SUA, Uruguay, Venezuela, iar în Noua Zeelandă și Australia a început deja a doua zi de votare”,

au transmis reprezentanții MAE, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Până sâmbătă, ora 7:00, au votat 96.044 de români, iar 17.503 sunt votanți prin corespondență. În total, până sâmbătă, la ora 8:00, au fost 113.980 de votanți în Diaspora.

„În cazul secției de votare nr. 427 din Savona, Italia, ca urmare a unei situații de forță majoră (cod roșu de inundații) survenită în cursul serii, autoritățile locale au notificat Consulatul General al României la Torino, solicitând evacuarea clădirii în care se află secția de votare în cauză. MAE face precizarea că procesul de vot aferent primei zile nu a fost afectat în niciun fel la această secție”,

mai arată sursa citată.

De asemenea, în vederea asigurării desfășurării în condiții optime a procesului de vot pentru zilele de sâmbătă și duminică, Consulatul General al României la Torino a întreprins demersuri în regim de urgență și a identificat o nouă locație în aceeași localitate, schimbarea locației urmând a face obiectul aprobării de către AEP. Noua locație identificată pentru secția de vot menționată este: Palazzo Comunale, Piazza Sisto IV, Savona.

MAE mai recomandă ca cetățenii români aflați în străinătate pe durata alegerilor prezidențiale care nu au votat deja să se prezinte la vot încă de sâmbătă pentru a evita aglomerarea în ultima zi.

Sursa menționată mai spune că românii care votează în străinătate pot accesa harta interactivă a secțiilor de votare pe site-ul oficial al MAE: http://www.mae.ro/maps/4083.

Românii din afara ţării mai pot vota sâmbătă şi duminică la alegerile prezidenţiale, între ora locală 07:00 şi ora locală 21:00, având la dispoziţie trei zile pentru a se prezenta la urne: 22, 23 şi 24 noiembrie.

Toate informaţiile despre vot în străinătate, #Prezidentiale2019, le găsiţi aici.

Foto: stirileProTV