Potrivit unui comunicat remis presei, Asociația Românilor din Italia (ARI) anunță că nu susține și nu va participa la manifestațiile anunțate pentru data de 10 august 2019, la București: „Refuzăm să fim o portavoce ținută de mâini nevăzute”.

Asociația Românilor din Italia (ARI) nu susține și nu va participa la manifestațiile anunțate pentru data de 10 august 2019, la București. Membrii Asociației Românilor din Italia și mulți români consideră că acest protest este startul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale. Promovarea mitingului are un puternic caracter partizan politic. În același timp, autori cunoscuți sau necunoscuți instigă pe rețelele de socializare la ură, dezbinare și violență. Asociația Românilor din Italia respinge astfel de practici și îndeamnă la respect față de toți cetățenii români.”

De asemenea, aceștia anunță că refuză să fie doar masă de manevră a unor sau altor interese, considerând că rostul unor asemenea manifestări publice ar trebui să aibă o agendă clară de revendicări ale românilor din străinătate precum și propunerea unei liste de rezolvări concrete, lucru care însă nu interesează pe niciunul dintre cei care se pretind a fi organizatorii protestului.

Refuzăm să fim o portavoce ținută de mâini nevăzute. Mai degrabă, rolul unei astfel de adunări publice ar trebui să fie conștientizarea problemelor cu care se confruntă românii din țară și din străinătate și coagularea unei liste de rezolvări concrete – ceea ce se pare nu interesează pe nimeni dintre cei care se pretind organizatori. Nu am participat nici anul trecut la așa-zisul miting al diasporei, pe care l-am considerat – cum îl considerăm și pe cel de anul acesta – o provocare politică cu potențial exploziv de mare risc. De asemenea, respingem folosirea în același scop a tragediei de la Caracal. Nu dorim să fim parte la un asemenea scenariu. Suntem alături de familiile Alexandrei și Luizei și transmitem tot suportul nostru. Chemăm politicienii să se abțină de a se folosi de drame personale pentru a-și promova interesele electorale de partid.”

În continuarea comunicatului, Asociația Românilor din Italia (ARI) face un apel către toți cei de bună-credință să nu compromită prin posibile noi violenţe imaginea românilor din străinătate și, de asemenea, că cei care participă să nu dea curs incitărilor la violență care pot avea loc la un asemena miting ușor deturnabil ce poate deveni o pârghie sângeroasă pentru răsturnări politice.

Față de cele de mai sus, Asociația Românilor din Italia cheamă pe toți cei de bună-credință, care nu doresc compromiterea imaginii și a adevăratelor deziderate ale românilor din străinătate, să evalueze cu cea mai mare atenție și prudență eventuala chemare de a participa la un asemenea miting deturnabil, luând o decizie în deplină cunoștință de cauză, cu asumarea riscurilor inerente unei aglomerări publice orchestrate, susceptibilă de a degenera într-o pârghie sângeroasă de răsturnări politice.”

se arată în comunicatul Asociației Românilor din Italia (ARI).