Zilele acestea apicultorii din întreaga țară, dar și membrii ai grupurilor preocupate de mediul înconjurător vor fi prezenți în fața Ministerului Agriculturii pentru a prezenta petiția semnată de aproximativ 3.000 de români care nu sunt de acord cu pesticidele care se utilizează în prezent. Conform Agerpres, aceștia își doresc modalități corecte, fundamentate științific, de evaluare a toxicității pesticidelor față de insectele polenizatoare, în speță albinelor.

Din comunicatul transmis către Agerpres reiese faptul că Federația Asociațiilor Apicole din România (ROMAPIS) informează că zilele acestea apicultori din întreaga Europa vor demonstra în fața Ministerelor Agriculturii, astfel încât să se aplice standardele europene de protejare a albinelor împotriva pesticidelor. În speranța că lucrul acesta va fi luat în considerare la votul care va avea loc de Ziua Mondială a Albinei, pe data de 20 mai, apicultorii nu vor înceta să se prezinte în fața ministerelor. De asemenea președintele ROMAPIS, Mircea Ciocan a declarat în acel comunicat:

„Cetăţenii Uniunii Europene se tem că statele membre vor anula interdicţia folosirii insecticidelor din clasa neonicotinoidelor deschizând porţile unor noi pesticide periculoase pentru albine”.

Și acțiunea din țara noastră face parte dintr-o serie mai largă de astfel de activități ce se desfășoară în toată Europa, mai cu seamă că astfel de evenimente vor mai avea loc și pe data de 9 mai. Astfel, în orașele în care se va demonstra se numără Berlin, Dublin, Haga, Londra, Paris, Riga, Roma și Sofia. Prin urmare votul se va da în Comisia Permanantă pentru Plante, Animale, Alimente și Furaje de la Bruxelles, pe data de 20 mai. În acest sens, managerul campaniei din partea organizației SumOfUs, Rebecca Falcon a spus:

„Cetăţenii şi apicultorii sunt îngrijoraţi în aceste zile, dând glas preocupărilor pentru soarta polenizatorilor, care se aud de la Riga la Berlin şi de la Roma la Bucureşti. Albinele Europei sunt decimate de pesticide toxice dar pe 20 mai, chiar de Ziua Albinei, guvernele europene au şansa să voteze documentul cunoscut sub numele de Ghidul Albinei care stabileşte noi standarde, cu bază ştiinţifică garantată de EFSA pentru evaluarea pesticidelor”.