Joi, 20 iunie, Guverul României a aprobat o hotărâre privind compatibilitatea electromagnetică și punerea pe piață a dispozitivelor radio, acestea stabilind, de asemenea, și o raportare periodică, venită la solicitarea ANCOM, a rezultatelor măsurătorilor de radiații electromagnetice neionizante, conform Mediafax. Prin noile norme aprobate de guvern, având în vedere dispozitivele radio, se vor face raportări legate de radiații și în același timp se poate ajunge până la interzicerea unor echipamente. În comunicatul transmis de Ministerul Comunicațiilor către Mediafax se arată:

„În contextual pregătirii adopției de tehnologii 5G și în vederea limitării expunerii populației la efectele câmpurilor electromagnetice produse de stații de radiocomunicații/emisie aflate în funcțiune, actul normativ adoptat astăzi prevede ca titularul licenței acordate conform legii să transmită periodic, la solicitarea Autorității Naționale pentru Administrarea și Reglementarea în Comunicații (ANCOM), rezultatele măsurătorilor de radiații electromagnetice neionizate în care să indice valoarea câmpului magnetic cumulate în amplasamente situate în intravilanul localităților și în exteriorul clădirilor”.

De altfel principalul scop este ca instalarea de rețele de telecomunicații să se realizeze respectând toate dispozițiile legale atât la nivel național cât și la nivel european, privind protecția populației la expunerea generată de câmpurile electromagnetice. Mai cu seamă acest document își propune să eficientizeze acțiunile de supraveghere și control în ceea ce reprezintă domeniile de supraveghere a pieței echipamentelor radio și compatibilității electromagnetice. Astfel în acest sens se clarifică și competențele ANCOM și ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) în sectoarele specificate mai sus.

Prin urmare, acest act normativ ajută la identificarea operatorilor economici care au pus la dispoziție pe piață aparate/echipamente radio neconforme ori care nu și-au respectat obligațiile care le revin. Un alt aspect reglementat prin această hotărâre se referă la introducerea de interdicții care au în vedere echipamentele sau dispozitivele care sunt destinate să producă perturbații electromagnetice, și care pot crea, de asemenea, prin utilizarea lor probleme destul de mari rețelelor și serviciilor de comunicații. Iar aici se include și apelarea serviciului de urgență 112.