Doi dintre pacienții internați la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” au fost infectați cu acinetobacter. Aceștia au murit în ultima săptămână, iar alți doi pacienți se află sub tratament la Terapie Intensivă.

Ancheta epidemiologică desfășurată de către Direcția de Sănătate Publică va stabili dacă există o legătură între cazuri și bineînțeles dacă se poate vorbi despre un focar de infecție nosocomială. Ca urmare a acestui fapt s-a luat decizia de a limita numărul internărilor în secția de Terapie Intensivă a institutului.

”Pentru a proteja pacienții care ar putea să vină pe Terapie Intensivă, în acest moment este limitată internarea pacienților din alte unități sanitare în secția de Terapie Intensivă . Sunt alte spitale, spitale de urgență care pot să asigure urgențele și sunt convinsă că sistemul de asistență de urgență funcționează în Bucuresți”, a afirmat Beatrice Mahler, managerul spitalului, în declarația dată pentru adevarul.ro

Unul dintre pacienții ce s-a aflat la Terapie Intensivă, și a decedat joi, a ajuns la Institutul „Marius Nasta” prin transfer de la altă unitate medicală și prezenta semne ale mai multor afecțiuni severe. Alte două persoane au fost confirmate cu acinetobacter, dar acestea se află sub tratament la Terapie Intensivă. Potrivit datelor în cazul persoanelor decedate este vorba despre o femeie ce avea grave afecțiuni cardiace și de un bărbat, în vârstă de 44 de ani, ce avea complicații pulmonare severe.

Conform declarațiilor date de către managerul spitalului s-au recoltat probe de la toți pacienții pentru a fi examinate, iar Direcția de Sănătate Publică va decide cu privire la existența unui focar în urma anchetei realizate.

„Pentru toți pacienții au fost recoltate probe și trimise la Institutul Cantacuzino, pentru că este foarte important când declarăm un focar de infecție nosocomială să vedem dacă există legătură între cazuri”.

Pentru a nu exista riscul de extindere a acestei infecții cu acinetobacter, managerul a hotărât înființarea unui salon de izolare atât pe Terapie Intensivă, unde există pacienți infectați, cât și într-un alt salon ce au pus la dispoziție patru paturi. Bineînțeles mai multe măsuri și decizii cu privire la acinetobacter se vor lua în momentul în care vor apărea rezultatele de la Institutul Cantacuzino.