Unul dintre medicamentele cunoscute retrase de pe piața din România este Eurespal, medicamentul despre care am scris și în articolul trecut. Conform datelor Agenția Națională pentru Medicamente împreună cu producătorul au decis să suspende autozița pentru Pneumorel, în țara noastră fiind cunoscut sub numele de Eurespal.

Prin intermediul Ancăi Crupariu, Agenția Națională a Medicamentului explică:

„Acesta este şi rolul acestei proceduri de urgenţă a Uniunii Europene, de reevaluare a unui medicament pentru reacţiile adverse care nu au putut fi identificate în studiile clinice care au precedat autorizarea de punere pe piaţă a medicamentului respectiv.”

Principala vină pentru care au fost retrase cele 9 tipuri de medicamente este substanța activă pe care acestea le conțineau și anume clorhidratul de fenspiridă. Această substanță este un inflamator nesteroidian ce are propietăți antitusive, antialergice, dar și bronhodilatatoare. Fenspirida este folosită ca și medicament de uz relativ recent în țara noastră comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene.

Aceasta se utilizează în tratarea afecțiunilor respiratorii acute atât pentru copii, cât și pentru adulți. Și pentru că aceste medicamente au dus la tulburări bruște de ritm cardiac, cei mai mulți dintre medici i-au sfătuit pe pacienți să întrerupă respectivul tratament și să restitue pastilele farmaciilor. Iar dacă în alte țări pacienții și-au primit înapoi banii, în România, Agenția Națională a Medicamentului a anunțat doar că se pot face semnalări cu privire la efectele nedorite ale oricărui medicament care se află în circulație și nimic mai mult.

Având în vedere informațiile date de către Agenția Europeană a Medicamentului, medicamentele care conțin substanța nocivă și în tări precum: Bulgaria, Franța, Lituania, Polonia, Portugalia și nu numai au fost deja retrase. Potrivit acestora primul medicament retras de pe piață, Eurespal, avea mai multe denumiri respectiv: Elofen, Epistat, Eurefin, Fenspogal, Fosidal, Kudorp, Pneumorel, Pulneo, Еуреспал and Сиресп, fiind prezent în fiecare țară sub diferite forme, dar cu același conținut.

Ceea ce le rămâne pacienților este prudența și de asemenea să citească atent informațiile de pe prospectele medicamentelor. Și nu în ultimul rând semnalarea medicilor a tuturor efectelor negative pe care le pot avea aceste medicamente.

credit foto: pixels.com