Conform unui comunicat al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), gripa sezonieră a făcut vineri a 19-a victimă, o femeie in varstă de 45 de ani din Ialomiţa, confirmată cu virus gripal de tip A, subtip H1 pdm09, care avea condiţii medicale preexistente şi nu era vaccinată antigripal.
De altfel, aproape toate victimele din acest sezon, multe sub 50 de ani, aveau condiții medicale preexistente și nu fusuesera vaccinate antigripal. A surprins însă și existența unor cazuri de deces la persoane tinere, fără afecțiuni cunoscute.

La postul TV Digi24 Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a făcut un apel pentru ca populația să se vaccineze în număr cât mai mare și să ia în serios infecțiile gripale:

“Gripa nu e ca oricare alta. Asta e diferența majoră între gripă și o viroză banală. Gripa e o infecție virală care evoluează imprevizibil și predispune la complicații și deces. Gripa omoară, e un lucru cunoscut în istorie. Gândiți-vă ce s-a întâmplat în timpul pandemiei din 1918-1919, când numărul deceselor l-a depășit pe cel al deceselor din Primul Război Mondial”.

Cea mai sigură cale de a preveni infecția gripală rămâne vaccinarea, care se face gratuit în România începând cu luna octombrie a fiecărui an prin cabinetele medicilor de familie și, voluntar, de mai mulți angajatori din România, care dispun vaccinarea salariaților, suportând această cheltuială.

Conform agerpres, există două tipuri de vaccinuri disponibile în România – vaccinul trivalent şi tetravalent. “Eficienţa este bună şi la vaccinul trivalent, ceva mai bună la vaccinul tetravalent. Îmbolnăvirile înregistrate în acest an sunt cu virusuri A. Ambele virusuri A – AH1N1, AH3N2 – sunt conţinute atât în vaccinul trivalent cât şi în cel tetravalent”, subliniază Alexandru Rafila, care solicită publicului să fie atent și la măsurile generale de igienă, respectiv spălarea mâinilor cu apă și săpun, consumul de fructe și legume proaspete, izolarea bolnavilor de gripă și viroză respiratorie de colectivitate.

Medicii insistă să ne prezentăm imediat la cabinetul medical la primele simptome, să nu tratăm boala cu leacuri băbești și să urmăm întocmai tratamentul prescris. Aceștia cer cu insistență ca persoanele din grupele de risc, respectiv copiii, gravidele, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni cronice să se vaccineze, tocmai pentru a preveni apariția cazurilor grave.

Reamintim că sezonul anterior de gripă a avut un bilanț tragic, înregistrându-se 100 de decese.

credit foto:adevărul.ro