În urma concursului organizat, marți, de CSM  pentru funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), Adina Florea a obţinut cel mai mare punctaj (9,86), pe locul al doilea s-a clasat procurorul Sorin Eugen Iasinovschi (8,85), iar procurorul Bogdan Pîrlog a obţinut doar 3,25 de puncte, acesta fiind audiat prin video-conferință în care a insistat asupra faptului că această secție ar trebui desfințată din punctul lui de vedere.

“Aş vrea să fac două scurte referiri vizavi de activitatea mea profesională, aceste referiri derivând din informaţiile pe care le consider manipulatoare şi care au apărut în ultima perioadă în spaţiul public. Am în vedere faptul că niciodată, în toată activitatea profesională, nu am fost aservită politic. Activitatea mea s-a desfăşurat în interesul legii şi cu respectarea legii, astfel cum de altfel mi-am jurat şi am jurat când am intrat în această profesie. De asemenea vreau să subliniez faptul că niciodată în activitatea mea profesională nu am desfăşurat altfel de activităţi decât cele corespunzătoare atributelor care guvernează activitatea procurorilor, respectiv principiile legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic. Am fost un procuror independent şi sunt un procuror independent indiferent de ceea ce se vehiculează în spaţiul public. Niciodată nimeni nu a încercat, nici măcar nu a încercat, să îmi inducă vreo idee cu privire la ceea ce aş fi putut să desfăşor în activitatea practică pe care am derulat-o din punct de vedere profesional”

A declarat Adina Florea, în faţa Comisiei de concurs din CSM.

În ce privește situația Justiției din România, Adina Florea consideră că în ultimi ani s-au făcut presiuni mari asupra magistratilior mai ales prin mandatele de supraveghere tehnică.

„Au fost situații nu puține, din păcate, și din punctul meu de vedere este trist, când s-au solicitat și autorizat măsuri de supraveghere tehnică față de magistrați fără ca, ulterior, rezultatele măsurilor de supraveghere tehnică să devină mijloc de probă în dosarul penal, deși perioadele de supraveghere tehnică sunt suficient de mari cât să exercite o anumită presiune asupra magistratului chemat să înfăptuiască justiția în mod independent și în numele legii.”

A declarat Adina Florea.

Numirea în funcţia de procuror-şef al SIIJ urmează să se facă prin decizie a plenului CSM care se va reuni într-o ședința în acest sens.