Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost inițiată de Asociația Mondială a Donatorilor de Măduvă și este celebrată în fiecare an la nivel internațional în a treia sâmbătă a lunii septembrie. Scopul acestei inițiative este de a mulțumi milioanelor de donatori de celule stem hematopoietice înscriși în registrele din întreaga lume și de a recunoaște cooperarea globală în transplantul de celule stem hematopoietice, precizează ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, pe pagina de socializare, şi îi invită pe români să doneze celule stem hematopoietice.

„Am văzut pacienți care au reușit să învingă atacul unor boli necruțătoare datorită transplantului realizat cu celule stem donate de persoane neînrudite. În lumea medicală li se spune supraviețuitori deși poate termenul potrivit este renăscuți. Avem această șansă de a fi cei care pot contribui la renașterea unui semen aflat într-o situație limită și puține lucruri pot fi mai valoroase. Invit pe toți cei care doresc să fie parte din binele comun, cei cărora le pasă, să facă acest pas. Cu cât suntem mai mulți cu atât șansele unor donatori compatibili sunt mai mari”,

a scris ministrul Pintea pe Facebook.

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este sărbătorită în România în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață!”, care este la a opta ediție, şi se derulează în București, în perioada 20-21 septembrie, în Parcul Unirii, printr-o serie de evenimente de informare și de promovare a donării de celule stem hematopoietice.

În București, cu această ocazie, sâmbătă seara, timp o oră, începând cu ora 21:00, fântânile de pe bulevardul Unirii vor oferi un spectacol în culorile albastru-alb-roșu, culori specifice registrului internațional (AMDM) din care și RNDVCSH face parte. Proiecția de lumină și culoare cu simbolul Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice, însoțită de mesajele „Thank You! Donor”, „Donează o șansă la viață!”, „Înscrie-te în Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice!”, „Campanie susținută de Ministerul Sănătății!”, va fi integrată într-un spectacol muzical, pe muzica lui George Enescu (Rapsodia Română).

Campania „Donează o șansă la viață!” este susținută de Ministerul Sănătății în cadrul programului național de sănătate „Transplantul medular de celule stem hematopoietice periferice și centrale”.

Mai multe detalii despre cum poți deveni donator voluntar pot fi găsite pe site-urile registrului: www.registru-celule-stem.ro; www.rndvcsh.ro și pe canalele sociale ale acestuia, informează comunicatul Ministerului Sănătăţii.