Marți, 2 aprilie, Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată în Capitală prin iluminarea în albastru a fațadelor unor clădiri simbol și de asemenea evenimente de informare a cetățenilor cu privire la această temă și de strângere de fonduri, conform Agerpres.

Asociația Help Autism, cea care susține programe de terapie pentru aproximativ 500 de copii, organizează cu această ocazie Ziua Porților Deschise în toate centrele pe care le deține: Delea Nouă, Mălin, Casa Soarelui, Suceava, iar cei interesați pot “trăi o zi din viaţa unui copil cu autism”.

Astfel, conform comunicatului transmis de asociație către Agerpres, la ora 12,00, copiii asociaţiei, alături de părinţi, specialişti şi vizitatori vor înălţa sute de baloane albastre, culoarea simbol a autismului, transmiţând împreună mesajul de conştientizare.

De la orele 18,00 şi 19,00, în complexul comercial ParkLake, Şcoala de dans Revolucion del Cuerpo, alături de voluntari, va pune în scenă un flashmob, prin care va spune povestea copiilor speciali şi va îndemna spectatorii să doneze pentru susţinerea terapiei de recuperare.

Potrivit aceleași surse, pentru al treilea an la rând, la inițiativa Asociației Help Autism în parteneriat cu Administrația Monumentelor și Patrimoniul Turistic, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, Societatea Română de Radiodifuziune, Sky Tower, compania Globalworth, luminile albastre vor putea fi văzute în București în semn de solidaritate cu lupta copiilor cu TSA, în cadrul acţiunii Noaptea Albastră a Autismului, parte a mişcării mondiale “Light it Up Blue”.

Anumite clădiri simbol ale Bucureștiului vor fi iluminate în albastru: creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București din Piața Lahovari, Sala Radio, Sky Tower, Globalworth Tower și Globalworth Campus, Teatrul Excelsior și Arcul de Triumf.

Evenimentele care marchează Ziua Internaţionala a Conştientizării Autismului au debutat duminică, 31 martie, cu tradiționalul concert caritabil de muzică clasică, “Suflet în Culori”, organizat în parteneriat cu Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură. La cea de-a şasea ediţie, pe scena sălii Auditorium a MNAR a urcat ansamblul Imago Mundi, iar zeci de iubitori ai muzicii clasice au fost din nou alături de copiii şi părinţii asociaţiei şi au donat ore de terapie, precizează asociaţia Help Autism.

De asemenea, cu ocazia zilei de 2 aprilie, vor avea loc manifestări și în țară. Astfel, 52 de asociaţii şi fundaţii şi 26 de instituţii publice, care fac parte din Reţeaua RO-TSA, înfiinţată la iniţiativa Help Autism în sprijinul copiilor cu autism, vor organiza acţiuni menite să informeze şi să implice comunităţile locale.

Potrivit comunicatului trimis către Agerpres, Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului va fi marcată şi de Asociaţia Părinţilor Copiilor Cu Nevoi Speciale Suceava, Asociaţia Blijdorp Suceava, Asociaţia Educatorilor Suceveni, Asociaţia “Îţi Arăt Că Pot” Iaşi, Asociaţia “Zbor De Fluturi” Iaşi, Asociaţia “Surâsul Albastru” Iaşi, Asociaţia Părinţilor Copiilor cu Autism din Judeţul Botoşani, Asociaţia Papillon Clinique Bacău, Asociaţia “Suflete Albastre” Botoşani, ISJ Neamţ, Şcoala Profesională Specială Trinitas Târgu Frumos şi DGASPC Suceava, care vor organiza acţiuni la nivel local cu scopul de a informa comunitatea cu privire la problematica autismului.

Pentru cei care doresc mai multe informații despre Asociația Help Autism cât și despre activitatea lor pot vizita pagina de internet a Asociației. De asemenea, prin intermediul Asociației puteți face donații și să redirectionati 3,5% din impozitul pe venit pentru copiii cu autism.

credit foto: svnews.ro, helpautism.ro