În urma declarațiilor recente ale liderului ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, conform cărora Guvernul funcţionează din inerţie, marți, la Craiova, într-o conferință de presă, liderul PSD Viorica Dăncilă a declarat că cel mai probabil Tăriceanu s-a referit la miniştrii ALDE şi nu la tot Executivul. Totodată, premierul a susținut că ar fi preferat ca liderul ALDE să nu fi lansat aceste atacuri în presă, ci să le discute în coaliția de guvernare.

„Sincer mă surprinde această declaraţie ale domnului Tăriceanu. Eu cred că acest Guvern a obţinut rezultate. Domnul Tăriceanu are miniştri în Guvern. Probabil referirea este la miniştrii dumnealui, că nu poţi să iei în ansamblu şi să judeci toţi oamenii dintr-un Guvern. Pentru mine sunt importante alte lucruri, nu să răspund domnului Tăriceanu. Este părerea dumnealui. Aş fi vrut ca această părere să fie discutată în coaliţie şi nu prin intermediul presei. Nu am să discut despre afirmaţiile domnului Tăriceanu”,

a declarat, potrivit Mediafax, premierul Dăncilă marţi la Craiova.

Deși președintele ALDE a declarat că nu este de acord cu varianta remanierii emisă de premierul Viorica Dăncilă, prim-ministrul a subliniat faptul că decizia luată de conducerea PSD privind remanierea Guvernului rămâne valabilă.

„Aceste acuzaţii nu fac decât să scindeze iar eu întotdeaun am îndemnat la consens şi unitate. Cred că românii nu au nevoie de astfel de afirmaţii făcute prin intermediul mass-mediei. Am să-mi spun părerea în cadrul coaliţiei referitoare la aceste aspecte. Atâta timp cât în forul PSD s-a luat decizia remanierilor şi a reajustării programului de guvernare şi nu o restructurare, vom merge pe linia PSD”,

a spus Dăncilă.

Într-un interviu acordat Mediafax, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-a declarat nemulțumit de faptul că Guvernul funcţionează din inerţie şi nu vrea să facă parte dintr-un Executiv „impotent”, susținînd totodată că ALDE nu stă la Guvernare pentru funcții politice.

Pentru mine şi pentru colegii mei nu funcţiile în Guvern sunt importante. Nu funcţiile ne fac pe noi. Nici pe mine preşedinte al Senatului, că am auzit că sunt critici care consideră că ALDE nu doreşte să iasă de la guvernare că eu am să îmi pierd funcţia de preşedinte al Senatului. Complet greşit. Nu vreau să fac parte dintr-o guvernare impotentă. Am auzit şi alte expresii de genul <<câinele nu pleacă de la măcelărie>>, vedeţi proverbe savante din popor, eu vreau să îi anunţ pe foarte mulţi că colegii mei sunt vegetarieni“,

a declarat, Călin Popescu Tăriceanu.

Potrivit sursei citate, întrebată cum comentează afirmaţiile liderului ALDE Călin Popescu Tăriceanu despre faptul că nu a fost consultat cu privire la desemnarea comisarului european, Viorica Dăncilă susține că era normal ca desemnarea comisarului european să fie făcută de PSD, fără a fi nevoie să consulte ALDE, având în vedere procentele obţinute de social-democraţi şi reprezentarea acestora în Guvern.

“Era normal ca desemnarea pentru comisar european să fie din rândul PSD. Haideţi să ne uităm totuşi la procente şi la modul cum stăm în preferinţele electoratului şi modul în care este reprezentarea în Guvernul României. Eu cred că acest lucru trebuia discutat cu colegii de la PSD. I-am spus domnului Tăriceanu pe cine am desemnat. Eu cred că se încearcă de fapt căutarea de motive şi mă nedumereşte faptul că până acum nu au fost aceste ieşiri şi aceste întrebări în spaţiul public chiar dacă au fost divergenţe. Este normal să nu avem aceeaşi opinie, dar aceste lucruri au fost discutate în cadrul coaliţiei de guvernare şi nu prin intermediul presei”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

Premierul Dăncilă a trimis săptămâna trecută la Bruxelles propunerile României pentru funcția de comisar european. Au fost desemnați pentru această funcție europarlamentarii PSD Rovana Plumb şi Dan Nica. Decizia premierului cu privire la nominalizarea celor doi a fost criticată și de liderul PNL, Ludovic Orban. Acesta a declarat că nominalizarea celor doi pentru funcția de comisar european reprezintă soluţii nefericite”.

În condițiile atacurilor lansate de președintele ALDE, Viorica Dăncilă a infirmat și o eventuală înţelegere cu preşedintele Klaus Iohannis şi a reclamat faptul că este criticată de toată lumea.

Cred că aceste acuzaţii sunt total nefondate. De fiecare dată Guvernul României a fost cel criticat, nu a fost ALDE. PSD a fost cel criticat de către preşedintele României. Noi am avut din partea preşedintelui numeroase obstacole. De fiecare dată când am numit am văzut reacţiile preşedintelui Iohannis. Guvernul României este cel mai criticat, premierul este criticat. Nu l-am auzit pe preşedintele României cerând demisia preşedintelui Senatului“,

a afirmat Viorica Dăncilă în replică la acuzațiile lansate de Călin Popescu Tăriceanu.

Foto:realitatea.net