În urma declarațiilor de astăzi ale prim-vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, care solicită guvernului să oprească reformele din Justiție prin OUG-uri și încetarea anchetelor asupra magistraților de nivel înalt, premierul României, Viorica Dăncilă reacționează foarte dur, declarând că este suprinsă de aceste declarații.

“M-au surprins astăzi declarațiile prim- vicepreședintelui CE, Frans Timmermans, având în vedere că există o deschidere totală privind pașii pe care îi avem de urmat. Am format un grup de experți atât la MJ cât și din partea CE, am precizat de fiecare dată că ne vom consulta. De aceea, declarația domnului Timmermans a surprins pentru că ea nu este pliată pe realitate. Voi avea o discuție cu domnul Timmermans pe acest subiect”

Viorica Dăncilă îi răspunde în acest fel lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European …

“Am fost surprinsă de declarațiile lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European. Nu poate solicita oprirea unei anchete penale. Ni se cere să nu intervenim în anchetele penale și mi se pare corect, dar ne cer să oprim o anchetă penală. Le spun clar că premierul nu nu a intervenit și nu va interveni în actul de justiție.”

Acesta declarând la începutul ședinței plenare a Parlamentului European, că este îngrijorat de soarta Laurei Codruța Kovesi, solicitând guvernului să intervină.

”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruța Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror șef, a fost pusă de autoritățile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertății sale personale, nu poate să părăsească țara fără autorizație, trebuie să se prezinte zilnic la poliție și nu poate să facă declarații de presă. Pe baza principiului neingerinței și neimplicării în activitățile autorităților judiciare și cerând respectarea prezumpției de nevinovăție, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situația astfel creată (…) Cer, deci, autorităților române să respecte principiul cooperării sincere între statele membre și instituții și să nu pună obstacole la participarea candidatei la toate fazele procedurii de selecție pentru postul de procuror european șef. ”

A declarat Antonio Tajani.

Cu privire la îngrijorarea manifestată de 12 ambasadori cu privire la Justiția din România, premierul declară că a încercat o discuție individuală cu fiecare dintre ambasadori, dar au refuzat, în vremea în care le reamintește că sunt în România și le cere să arate respect, pentru că în nici un alt stat, ambasadorii nu fac agenda guvernului.

“Am vazut punctul de vedere al unui grup de ambasadori. Am vrut sa am o discutie individuala cu fiecare dintre ambasadori, dar au refuzat. Le reamintesc ca suntem Romania si am dialog direct cu omologii mei. Le recomand sa se adreseze direct autoritatilor din tarile lor. In niciun stat ambasadorii nu fac agenda guvernului si nu o sa permit acest lucru. Trebuie sa arate respect fata de tara noastra”

A spus Viorica Dăncilă la deschiderea ședinței de guvern susținută miercuri la Palatul Victoria.

Reamintim faptul ca ministrul Justitie, Tudorel Toader, a avut si el la randul lui, joi, o reacție în acest sens, declarând că CSM este garantul independenței justiției atât față de factori interni cât și externi.