În data de 20 august, președintele Klaus Iohannis va efectua o vizită oficială în SUA. La invitația președintelui american Donald Trump, cei doi șefi de stat vor avea o întâlnire la Casa Albă. În contextul vizitei la Casa Albă a președintelui Iohannis, premierul Viorica Dăncilă susține că ar fi fost benefic ca şeful statului să discute în prealabil cu Executivul.

„Întotdeauna am fost adeptul consensului şi trebuie să fie o cooperare între preşedinte-Guvern-Parlament. Cred că această discuţie dl preşedinte trebuia să o aibă şi cu Guvernul, dar şi cu Parlamentul. Este foarte important că preşedintele face această vizită, dar mult mai importante sunt rezultatele, ce obţinem din această vizită. Dacă mergem doar să facem fotografie, nu cred că aduce beneficii României. (…) Cred că la întoarcere e normal ca dl preşedinte să vină în faţa românilor şi să spună am obţinut asta, asta, pentru că important la o astfel de vizită să discuţi şi despre anumite probleme care pot consolida relaţiile”,

a declarat, potrivit Mediafax, Viorica Dăncilă, la Antena 3.

Potrivit declarațiilor făcute duminică seara la Antena 3, premierul speră ca la întoarcerea de la întâlnirea cu președintele Donald Trump președintele Iohannis „să nu vină cu anumite lucruri pe care Guvernul să le implementeze şi care efectiv nu au făcut obiectul unor discuţii.“.

„Cred că era important punctual să discutăm despre aspectele economice, fie că vorbim de MApN, relaţiile economice, energie, cred că toate aceste lucruri trebuiau discutate, iar în urma discuţiilor trebuiau semnate acorduri pentru lucruri de interes între România şi SUA”

a mai spus Viorica Dăncilă.

Deputatul Andrei Gerea, vicepreşedinte ALDE, consideră că vizită președintelui Iohannis în America face parte din strategia de campanie electorală la care a pus umărul și George Maior, ambasadorul României în SUA.

„Acum încep să înțeleg și de ce președintele Iohannis nu a schițat niciun gest în a-l schimba pe George Maior din fruntea Ambasadei României în SUA. Iohannis aștepta ca ambasadorul său să îi pregătească drumul pentru o nouă vizită în SUA, una electorală. Cu toate că se află în serviciul României, adică al tuturor instituțiilor care conduc democratic România (Parlament, Guvern, Președinție) ambasada României de la Washington pare mai degrabă a fi în slujba realegerii lui Iohannis pentru al doilea mandat de președinte. Maior trebuia schimbat încă din luna aprilie, după ce a apărut raportul comisiei parlamentare pentru controlul activitatii SRI, prin care s-a arătat cum acesta folosea binomul SRI-DNA ca o maciucă pentru eliminarea adversarilor politici. Însă, este menținut în funcție pentru a-i servi interesele lui Iohannis și nu ale României”

a scris Andrei Gerea pe facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis se va afla, în data de 20 august, în SUA, unde va avea o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump. Cei doi lideri s-au mai întâlnit la Casa Albă în luna iunie a anului 2017, Klaus Iohannis fiind primul lider est-european primit de președintele Trump la Casa Albă după ce acesta a câștigat alegerile prezidențiale în SUA. Tot în 2017, președintele Klaus Iohannis a participat la o recepție oferită de președintele Donald Trump în onoarea şefilor de delegaţii participanţi la a 72-a sesiune a Adunării Generale ONU.

Foto:Mediafax