Premierul Viorica Dăncilă afirmă că prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, preşedintele Klaus Iohannis „periclitează o generaţie întreagă de tineri medici, care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat”.

„A mai trecut o zi de încălcare a Constituţiei de către preşedintele României. Prin refuzul de a aplica decizia CCR şi a numi un ministru interimar la Educaţie, Klaus Iohannis periclitează o generaţie întreagă de tineri medici care nu vor putea susţine la timp examenul de rezidenţiat fără un ordin de ministru. Preşedintele Iohannis ignoră nevoia pe care o are România de medici şi de servicii medicale de calitate şi blochează cu bună-ştiinţă accesul a mii de tineri absolvenţi la sistemul medical”,

a scris Dăncilă, vineri, pe Facebook.

Acuzațiile premierului la adresa președintelui vin după declarația de presă a ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, care a anunţat, vineri, că examenul de rezidenţiat, care ar fi trebuit să aibă loc pe dată de 17 noiembrie, va fi amânat pentru 8 decembrie, din cauză că nu are cine semna ordinele de ministru necesare.

„Ne aflăm într-o situaţie fără precedent. Pentru prima oară, concursul de rezidenţiat este în pericol de a nu se mai desfăşura, iar 5.684 de absolvenţi ai promoţiei 2019 în medicină, medicină dentară şi farmacie riscă să nu poată continua pregătirea într-o specialitate. Conform Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, Ministerul Sănătăţii organizează concursul pentru admitere în rezidenţiat pe locuri şi posturi în sesiune unică, în trimestrul IV al fiecărui an, iar conform calendarului stabilit anul trecut, în data de 17 noiembrie 2019 trebuia să se desfăşoare sesiunea din anul acesta. Ministerul Sănătăţii organizează această admitere în baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi al Educaţiei Naţionale, care presupune elaborarea a şapte ordine de ministru, trei dintre acestea fiind comune, Ministerul Sănătăţii – Ministerul Educaţiei. Primul dintre aceste ordine comune vizează aprobarea metodologiei privind desfăşurarea concursului de rezidenţiat”,

a declarat Sorina Pintea.

Astfel că fost luată decizia ca examenul de rezidenţiat să aibă loc în data de 8 decembrie 2019.

Anunţul ministrului Sănătăţii vine în condiţiile în care, joi, viitorii medici au solicitat soluţionarea crizei examenului de rezidenţiat şi susţinerea sa la data anunţată iniţial, respectiv 17 noiembrie. Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină a avertizat că lipsa actuală a unui ministru al Educaţiei poate influenţa negativ desfăşura în condiţii optime a examenului.

Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România a făcut un apel către Guvernul României, Parlamentul României, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor pentru a soluţiona situaţia existentă „înainte de a deveni o problemă reală, care să ducă la amânarea acestui examen vital şi integrarea pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de medicină din România”.

FASMR precizează că absolvenţii facultăţilor de medicină care urmează să susţină rezidenţiatul „merită o situaţiei clară, o dată stabilă pentru care s-au pregătit moral şi, mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri şi jocuri politice”.

În acest context, premierul Dăncilă a trimis o nouă listă cu propuneri de interimari la Cotroceni, conform căreia îl propune pe Gabriel Leș, ministru al Apărării, să preia interimar și Ministerul de Interne, vicepremierul Daniel Suciu, ministru al Dezvoltării, să preia și interimatul la Justiție, iar pe ministrul Cercetării, Nicolae Hurduc, ca ministru interimar la Educaţie. La Ministerul Mediului a fost propus interimar ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş; ministrul Economiei, Niculae Bădălău, ca ministru interimar al Energiei; ministrul pentru Mediul de Afaceri, Ştefan Oprea, ca interimar la Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul, iar Alexandru Petrescu – vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României.

Conform surselor, lista propusă de premier a ajuns la Controceni.

Reamintim că preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a criticat poziția președintelui Klaus Iohannis de a nu numi miniștrii interimari, adăugând că Opoziția fuge de propria moțiune.

Foto: gov.ro