Viorica Dăncilă, întrebată la Albă Iulia despre declarația prim-ministrului olandez Mark Rutte în legătură cu intrarea României în spațiul Schengen despre care premierul Olandei era de părere că România nu este pregătită, premierul României îi răspunde că Românie este pregătită din punct de vedere tehnic încă din 2011, restul ținând doar de decizie politică.

“Nu știu ce a declarat premierul Olandei, dar eu pot să vă spun un lucru: că Schengen-ul nu este legat de niciun MCV și nici de alte considerente. Noi îndeplinim criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen încă din 2011, lucru de altfel confirmat de către Comisia Europeană. Știm că sunt câteva țări care politic nu sunt de acord cu acest lucru. Eu cred că trebuie să fie o altă abordare: dacă tot vorbim de viitorul Europei, atunci când sunt toate criteriile îndeplinite trebuie ca toate țările, dacă au aceleași obligații, să aibă și aceleași oportunități. Deci locul României este în spațiul Schengen”

A declarat Viorica Dăncilă ca răspuns la afirmațiile premierul olandez Mark Rutte, care aflat la Sibiu pentru a participa la summitul informal al liderilor UE a afirmat că România nu este pregatită și că va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept.