Președintele, Klaus Iohannis, a solicitat, miercuri, Guvernului “să inițieze cu celeritate un proiect care să pună în acord legislația cu voița poporului” conform cu rapoartele GRECO și organismele internaționale. În replică, Viorica Dăncilă susține că președintele Iohannis folosește dublă măsură privind Justiția din România, solicitând imixtiuni din partea Guvernului în procesul de Justiție.

“Aici am văzut o dublă măsură că tot vorbeam de dublu standard. Pe de o parte un referendum care precizează că nu avem voie să dăm OUG că nu avem voie să intervenim în  justiție, ceea ce e corect. Pe altă parte ne cere să intervenim acolo unde îi convine. Raportul GRECO este raportat la luna martie, înainte de refendum. Am văzut că domnul președinte face referiri la referendum. Am văzut că există  o dezbatere  între judecători și procurori. Eu cred că trebuie luat exemplul Olandei care au trimis o scrisoare GRECO în care au precizat că nu pot lua măsuri până nu există consens. Sunt 14 țari europene care au raporte GRECO și nu au pus în practică acele măsuri. Trebuie să existe un consens în justișie și pe urmă să luăm o măsură”

A declarat premierul Dăncilă, care a mai susținut că președintele Klaus Iohannis nu s-a implicat deloc în acțiunile exercitate de România în timpul președinției rotative a Uniunii Europene, ci doar a cules roadele ei la Bruxelles, amintind și de summit-ul de la Sibiu unde era de așteptat ca președintele Iohannis să ridice această problemă stringentă a României și să insiste asupra ei.

“Dacă președintele țării tale nu are încredere în Guvernul țării sale este foarte greu să câștigi încrederea celor din extern. Acum lucrurile sunt altfel, pentru că toți ne-au felicitat și de la Bruxelles și partenerii noștri transatlantici. Este o apreciere a muncii experților noștri și dacă Finlanda spunea la început că se oferă să preia președinția în locul nostru, iată că acum au nevoie de experți din România. Este o recunoaștere la nivel internațional a României. Domnul președinte știa stadiul pregătirilor pentru președinția rotativă. I-am explicat că știm ce dosare trebuie preluate, că știu cum funcționează instituțiile europene, dar totuși a ieșit cu acele declarații care efectiv a generat o problemă de imagine. Mai mult decât atât, am văzut că domnul președinte era foarte mulțumit de felicitările primite, dar el nu a colaborat cu noi. Pe anumite subiecte mă așteptam ca domnul președinte să se implice, să colaboreze, dar nu a fost așa.

Domnul președinte a vorbit despre rezultatele președinției ca și cum ar fi contribuit la aceste rezultate. Președintele nu cred că a avut multe implicații în ceea ce privește președinția rotativă, dar a primit felicitările, ceea ce nu este corect. România a apropiat UE de cetățeni prin deciziile care s-au luat la nivel european. România a încercat să obține și beneficii printre care aderarea la Spațiul Schengen.

Aici speram ca președintele la Summit-ul de la Sibiu să ridice această problemă sau când alții spun că nu aderăm să aibă o reacție. România a reușit să ducă la bun – sfârșit dosare pe care alte țări nu au reușit să le finalizeze.”

A declarat Viorica Dăncilă, la DC News Live.