Premierul Viorica Dăncilă a declarat joi, în contextul scorului obţinut la votul din COREPER de Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, că acesta este un vot majoritar, iar majoritatea trebuie respectată. „Este un vot majoritar. Din 22 de voturi 17 – <<pentru>>. Întotdeauna majoritatea trebuie respectată“, a afirmat premierul.

Joi, în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER), desfăşurată la Bruxelles, Laura Codruţa Kovesi a obţinut susţinerea  a 17 reprezentanți, din totalul celor 22, pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului Public European.

Potrivit Agerpres, Viorica Dăncilă, întrebată cum  ar afecta imaginea României unele suspiciuni legate de Kovesi, Dăncilă a declarat:

„Eu sper să nu afecteze, dar, după cum ştiţi, sunt mai multe acuzaţii, sunt mai multe dosare deschise. Dacă unul din aceste dosare devine realitate sau, eu ştiu, are influenţe asupra imaginii doamnei Kovesi, pe plan extern reprezintă România. Şi atunci bineînţeles că imaginea României poate fi afectată. Eu am zis că este bine să lămurească toate aceste lucruri, că şi încrederea pe plan extern este mult mai mare. Nu am spus că este vinovată sau nu este vinovată, pentru că acest lucru nu pot să îl hotărăsc eu. (…) Sper ca niciun dosar din cele care planează acum şi care sunt în spaţiul public, nu sunt jurist şi cred că Justiţia trebuie înfăptuită de judecători, să nu se plieze pe realitate, pentru că acest lucru ar fi o lovitură pentru România”.

Deși miercuri seară, Viorica Dăncilă a declarat că Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, și că, joi, Luminiţa Odobescu, ambasadorul României la Uniunea Europeană, va vota împotriva numirii fostului procuror-șef al DNA, despre informația potrivit căreia preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut ambasadorului României la UE, Luminiţa Odobescu, să voteze pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi, premierul a declarat că este o informaţie “neverificată”.

De asemenea, întrebată dacă o va felicita pe Laura Codruţa Kovesi pentru votul obţinut, premierul a răspuns: „Bineînţeles. Felicit orice om care obţine un rezultat“.

Președintele PRO România, Victor Ponta, îl acuză pe prim-ministrul Viorica Dăncilă și pe ministrul de Externe, Ramona Mănescu, de blat și implicarea acestora în intelegeri subterane pentru susținerea lui Kovesi.

„Viorica Dăncilă o pune pe Ramona Mănescu să negocieze susţinerea lui Kovesi – pentru sprijin la alte <<funcţii>>! Aveam această informaţie dintr-o sursă mult mai serioasă şi mai apropiată decât Dacian Cioloş!

După care, în faţa CEX ului PSD, se sperie şi minte că nu e aşa! Dar azi Kovesi e votată <<en fanfare>> – vedem curând ce obţine Dăncilă

Votaţi-o pe Dăncilă / îi minte chiar şi pe ai ei / şi vinde şi cumpără orice funcţie / cu adevărat bună de Preşedinte, nu ???”,

scrie Ponta pe Facebook.

Foto:Antena3