Guvernul Orban a fost învestit, luni în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru”, printre susținătorii actualului Guvern, la fel ca și în cazul moțiunii de cenzură, s-au aflat și parlamentari afiliați grupului parlamentar al PSD. Președintele partidului, premierul demis Viorica Dăncilă, a anunţat că parlamentarii PSD care au votat Guvernul Orban vor fi excluşi din partid.

Totodată, fostul premier a anunțat că Partidul Social Democrat intră în mod oficial în opoziție și afirmă că social-democraţii vor face cea mai dură opoziţie noului guvern liberal.

„De astăzi, Partidul Social Democrat intră în mod oficial în opoziție. Și ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilitățile care decurg din acest rol. Și dacă tot vorbim de responsabilitate și de asumare, aș vrea să fie foarte clar că, în conformitate cu decizia luată în ultima ședință a Comitetului Executiv, toți cei care au trădat la acest vot au fost deja excluși din Partidul Social Democrat. Așa e normal și așa e corect față de toți românii care și-au pus încrederea în noi”,

a declarat fostul premier al României, Viorica Dăncilă.

Președintele PSD a caracterizat ziua de azi drept „o zi neagră pentru democrație” și l-a acuzat pe președintele Iohannis că a călcat Constituția în picioare, până a reușit să-și impună „locotenenții” la Palatul Victoria.

„Singura miză pe care au avut-o a fost să dea jos PSD, partidul care a crescut pensiile și salariile, care a majorat salariul minim, care a redus TVA-ul și a crescut Produsul Intern Brut. Acel PSD care a investit în toate spitalele județene și a realizat peste 16.000 de proiecte de investiții pentru dezvoltarea comunităților locale. Cel care a dus șomajul la cel mai mic nivel de după Revoluție și a sprijinit zeci de mii de tineri să își deschidă o afacere aici, în România”.

Fostul premier susține că adevăratul scop al Guvernului Orban este acela de a-l ajuta pe actualul președinte să obțină un nou mandat la Cotroceni. Dăncilă i-a adresat președintelui Iohannis o invitație la o dezbatere pe teme electorale.

„Scopul acestui nou Executiv este de a-i da lui Iohannis un nou mandat, nu de a guverna. Iar asta este un afront îngrozitor la democrație. Acum, avem voința unui singur om care acaparează România și toate instituțiile sale, în acest demers monstruos de a subordona orice putere. De a subordona românii și a-i vedea cu capetele plecate. Avem un președinte dictator, un președinte abuziv care și-a pus în cap să spulbere orice forță care i se opune, orice principiu și orice lege în calea sa către putere”,

afirmă Dăncilă.

Fostul premier Viorica Dăncilă i-a transmis președintelui şi un avertisment:

„Mai aveți 20 de zile la Cotroceni, 20 de zile până când veți afla că România nu e oarbă, România nu doarme și nu e absentă, așa cum ați fost dumneavoastră timp de 5 ani. Dacă nu ați putut face nimic bun pentru această țară, o vor face românii la votul din 24 noiembrie, când vor alege să oprească ascensiunea periculoasă și setea de putere a unui dictator, a unui om care își sabotează și își lovește propriul popor”.

Pe final, Viorica Dăncilă a declarat că nu intenţionează să-l aştepte pe Ludovic Orban la Palatul Victoria pentru a-i preda mandatul de prim-ministru. Preşedintele PSD a afirmat că va face acest lucru numai dacă va fi nevoie.

„Nu. Cred că domnul Iohannis i-a arătat deja drumul, i-a pus oameni care să-i arate direcţia. Va nimeri Palatul Victoria şi biroul. Nu e obligatoriu (să predea personal mandatul – n.r.). Am lăsat totul la zi, toate lucrurile în ordine. Dacă este nevoie să merg şi să predau, voi face acest lucru”,

a declarat Viorica Dăncilă.