În urma ședinței CExN a PSD, premierul și președintele PSD, Viorica Dăncilă a declarat că în ce privește remanierea s-au luat în discuție șase ministere care urmează a fi remaniate în urma evaluărilor, pentru două dintre ele (ministerul de Interne și de Externe) fiind deja lămurite lucrurile, pentru restul de patru ministere evaluarea fiind încă în curs. De asemenea, în ședința CExN s-au mai hotărât și numele pentru doi vicepreședinți.

“În urma discuţiilor, s-a stabilit că în locul lui Carmen Dan, la Ministerul Afacerilor Interne va fi propus senatorul Nicolae Moga. De asemenea, s-a luat act de propunerea ALDE de înlocuire a lui Teodor Meleşcanu de la Ministerul Afacerilor Externe cu fostul europarlamentar Ramona Mănescu. Pentru funcţia de vicepremier pentru parteneriatele strategice a fost propus senatorul Mihai Fifor, secretar general al PSD. Pentru funcţia de vicepremier pe probleme economice urmează să fie desemnată o persoană într-o şedinţă CEx ulterioară, când se va discuţia şi despre evaluarea altor miniştri.”

A declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, anunță primele măsuri votate în CEx PSD cu privire la rectificarea bugetară pregătită de Guvern, printre care fiind prevăzută o impozitare a pensiilor speciale de peste 10.000 de lei cu o taxă de solidaritate precum și limitarea călătoriilor gratuite pentru studenți.

“A fost o discuție legată de modul în care propunerea noastră la Finanțe pentru rectificare se va face. Săptămâna aceasta va fi o discuție pe tema rectificării. Este vorba de ceea ce de foarte mulți ani românii solicită – pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi de a plafona la un nivel stabilit de 10.000 de lei și peste această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate. A doua propunere este legată de ceea ce am aplicat anul trecut în zona studenților privind gratuitatea pe cale ferată. Ne-am inspirat și din alte zone din Europa. Luăm în calcul limitarea călătoriilor pe un an și impunerea unei vârste de 26 de ani până la care să se aplice gratuitatea și să o corelăm cu situația din facultate, să nu validăm studenți cu restanțe. Sunt măsuri care nu se iau din lipsă de bani, ci măsuri care trebuie luate pentru că este logica din România”

A declarat ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.

Cu privire la criticile apărute în spațiul online, Viorica Dăncilă îi dă o replică dură deputatului Liviu Pleșoianu care a publicat pe o rețea de socializare o postare în care o acuză pe Viorica Dăncilă și Călin Popescu Tăriceanu că au executat ordinele președintelui Iohannis.

“Am văzut în spațiul public, din partea unor binevoitor acuzații că am schimbat miniștrii la ordinului lui Klaus Iohannis. Dacă era să procedez după această gândire, veneam de fiecare dată cu miniștrii care erau acceptați repede de către președintele Klaus Iohannis, dacă nu doream toate acele blocaje veneam cu miniștrii agreați de domnul președinte. Nu am luat această decizie pentru că așa vrea președintele Iohannis. Subliniez: am luat această decizie pentru că așa cred eu că prin aceste modificări Guvernul pe care îl conduc capătă mai multă credibilitate. Noi suntem în luptă cu președintele Iohannis, deci dacă îmi asum această bătălie prezidențială, nu trebuie să fac jocul politic al adversarului. Aceste lucruri care au apărut în spațiul public sunt total neadevărate.”

I-a transmis Viorica Dăncilă lui Liviu Pleșoianu.