În ședința de guvern de vineri, Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta bugetul pentru 2019, precizând că deficitul bugetar la care este calculat bugetul va fi  păstrat la 2,55% din PIB, cele mai importante creșteri fiind la bugetele pentru sănătate, educație și investiții, fără a face însă nici o precizare cu privire la tăierile de buget pentru serviciile secrete așa cum solicitase Liviu Dragnea la conferință de presă susținută după ședința CEx de acum câteva zile.

„Astăzi adoptăm bugetul pentru 2019. Proiectul a fost intens dezbătut cu toate părțile relevante și în constituirea lui am avut trei piloni principali – sănătatea, educația și investițiile publice (…) Deficitul bugetar se va păstra la 2,55% din PIB. (…) Bugetul anului 2019 este un buget echilibrat și concentrat atât pe susținerea politicilor sociale, cât și pe sprijinirea politicilor de dezvoltare”

A declarat Viorica Dăncilă în deschiderea ședinței de guvern. De asemenea cu această ocazie, a precizat că “sănătatea este prioritatea zero a guvernului” în acest an.

„Anul acesta finanțarea este cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut. (…) Ministerul Sănătății are ca prioritate îmbunătățirea serviciilor medicale acordate copiilor în programul național „Mama și copilul” prin care se va achiziționa 1000 de incubatoare”

În legătură cu bugetul pentru educație, Viorica Dăncilă a menționat că aceasta este cu 47% mai mare decât anul trecut, de la 21 de miliarde la 30,8 miliarde.

“Banii fiind alocati atât spre investiții, cât și pentru majorările salariale.”

În ce privesc investițiile, premierul a subliniat faptul că anul 2019 este anul marilor investiții, cea mai mare alocare bugetară fiind direcționată înspre Ministerul Transporturilor care beneficiază de o creștere de 6 miliarde lei față de anul trecut.

„În proiectul de buget, Guvernul alocă 49,65 miliarde lei (…) în creștere cu 45% față de anul 2018”

Despre președintele Klaus Iohannis și faptul că blochează două ministere prin refuzul de a numi miniștrii pentru fiecare dintre ele,  Viorica Dăncilă declara că a avut toată răbdarea și înțelegerea de care putea da dovadă și îi solicită să abandoneze jocurile politice în favoarea României care nu are nevoie de lupte politice ci de investiții.

”Așadar, avem stabilite resurse bugetare pentru a impulsiona investițiile de care românii au nevoie. Comunitățile locale au nevoie de acest sprijin și facem toate eforturile pentru a crește nivelul instițiilor în România. (…)

Ministerul Dezvoltării are nevoie, mai ales în această perioadă în care deținem și președinția UE, de un ministru titular, de un ministru cu experiență, de un ministru dedicat. Tocmai de aceea am nominalizat-o pe Olguța Vasilescu, un ministru cu vastă experiență, un ministru care a gestionat două dintre cele mai importante proiecte ale coaliției: Legea pensiilor și Legea salarizării. De aceea argumentele folosite de președintele nu sunt valabile.

Am dat dovadă de toată deschiderea și de toată înțelegerea, dar dumnealui a răspuns doar prin atacuri și blocaje la adresa Guvernului.

Eu cred că acest lucru nu mai poate continua. Îi solicit domnului președinte să abandoneze jocurile politice, România este mai importantă. Cetățenii nu au nevoie de lupte politice, au nevoie de investiții.”

A spus Viorica Dăncilă, în deschiderea ședinței de guvern, de vineri.