În ciuda numeroaselor cereri de ieșire de la guvernare venite din Opoziție și mesajului tranșant transmis de președintele Iohannis, șefa Executivului, Viorica Dăncilă, a reafirmat că PSD nu ia în calcul ieşirea de la guvernare, acest lucru fiind discutat „cu majoritatea liderilor PSD”.

„Voi discuta despre acest lucru în Comitetul Executiv Naţional, care va avea loc mâine, şi vom hotărî data, vom hotărî şi componenţa Guvernului şi vom veni în plenul Parlamentului pentru un vot de încredere. Indiferent de faptul că Opoziţia depune sau nu depune moţiune de cenzură, noi trebuie să venim pentru un vot de încredere în Parlament, pentru că avem portofolii în care nu avem miniştri, avem portofolii în care interimatul a expirat, deci trebuie să intrăm în normalitate. Eu n-aş fi aşa de sigură că ne lipsesc 29 de voturi, eu vreau să văd ce se va întâmpla atunci când vom merge în Parlament. În politică, totul este posibil (…). Şi cea mai bună armă în politică este cea a negocierii. O să negociem astfel încât să putem să mergem mai departe. O să vedem. (…) Dacă nu primim votul de încredere, Guvernul rămâne la forma iniţială şi venim cu o altă formulă”,

a afirmat premierul într-o conferinţă de presă, conform agerpres.

Întrebată dacă Pro România va fi un partener de negociere, Viorica Dăncilă a spus: „Nu, exclus!”.

„În 2016, cetăţenii ne-au acordat încrederea lor. Am avut premieri care, cum au dat de un lucru dificil, şi-au dat demisia pe Facebook, mai nou, şi au abandonat lupta. Eu nu vreau să mă uit în ochii românilor şi să spun că am abandonat proiectele cu care am venit în faţa voastră. Vreau să duc aceste proiecte la bun sfârşit. Dacă va fi moţiune de cenzură şi va trece, atunci, bineînţeles, Guvernul va cădea şi va veni alt guvern. Din punctul meu de vedere, este corect că procedăm aşa, nu e legat de faptul că ne ţinem de un scaun, aşa cum am văzut anumite afirmaţii în spaţiul public. Cred că dăm dovadă de responsabilitate şi ne dorim stabilitate în această ţară. Şi vrem ca totul să se întâmple democratic. Ştim foarte bine că moţiunea poate dărâma un guvern”,

a spus liderul PSD.

În opinia preşedintelui PSD, liderul Pro România, Victor Ponta, „şi-a greşit meseria, pentru că face foarte multe scenarii”.

Victor Ponta, președintele Pro România, a oferit mai multe detalii referitoare la întâlnirea pe care a avut-o cu prim-ministrul Viorica Dăncilă, în cadrul căreia s-a discutat de o eventuală intrare a partidului său la guvernare, precum şi la discuțiile avute cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, privind prezidențialele și ieșirea de la guvernare.

Victor Ponta a declarat că în discuţiile purtate cu premierul Viorica Dăncilă pentru o eventuală intrare a partidului Pro România la guvernare a avertizat-o care ar fi măsurile pe care trebuie să le aibă în vedere în perioada imediat următoare şi anume restructurarea guvernamentală, conceperea unui program de guvernare pe termen scurt, înlăturarea clientelismului politic precum şi desemnarea unui candidat comun PSD-Pro România-ALDE pentru prezidențiale, „care să fie public de stânga dar care să nu aibă ștampilă politică”.

Cu privire la situatia guvernării din acest moment, Victor Ponta a declarat că:

„Domnul Iohannis a transmis câteva mesaje. Doamna Dăncilă trebuie să meargă în Parlament. Nu poți să guvernezi fără să ai un vot când se schimbă structura politică. Al doilea mesaj pe care l-a transmis a arătat că nu este un blat cu Dăncilă. Al treilea este că trebuie să avem cât mai repede un program stabil, să ne apucăm de treabă.

Ce o să facă Dăncilă, o să ia 40 de parlamentari de la opoziției și o să îi pună miniștri pe toți? Se lasă păcălită. Eu cred că doamna Dăncilă nu trebuia și nu trebuie să candideze la alegerile prezidențiale. Încă mai are timp să se răzgândească. Este mințită de aceiași oameni, baroni, care îl mințeau pe Dragnea. Nu are nicio șansă să intre în turul 2. Dacă PSD îl va susține pe Mircea Diaconu, va fi un tur doi între el și Klaus Iohannis.”,

a declarat Victor Ponta, miercuri, la România TV.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea