Prezentă marți la Strasbourg, unde participă la Dezbaterea de evaluare a bilanţului Preşedinţiei României a Consiliului UE, Viorica Dăncilă, a declarat, în plenul  Parlamentului European, că România trebuie să se integreze pe deplin în Spaţiul Schengen. Totodată, în discursul său, premierul român a punctat faptul că prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România a demonstrat că dorește încheierea Mecanismului de cooperare și verificare(MCV).

Primul ministru a mai spus că România va avea o abordare pragmatică în promovarea principiilor Declaraţiei de la Sibiu, iar ţara noastră, prin performanţele înregistrate la Preşedinţia Consiliului UE a dovedit că este legitimă dorinţa noastră de a fi ridicat MCV.

“Ne-am asumat că vom acţiona în sensul consolidării proiectului european şi pe parcursul celor şase luni ale mandatului nostru, am demonstrat că pro-europenismul trebuie alimentat prin acţiune constantă. M-am implicat personal şi cu toată dăruirea în buna desfăşurare a acestei Preşedinţii şi dintr-o motivaţie personală, determinată de ataşamentul profund faţă de idealul proiectului european. Fac parte din generaţia care s-a maturizat cu această aspiraţie la deplinătatea integrării europene şi a recunoaşterii acesteia pentru România. Vom acţiona în continuare, de o manieră pragmatică, pentru promovarea Principiilor din Declaraţia de la Sibiu şi rămânem profund ataşaţi respectării valorilor democratice şi a statului de drept. Este important însă să nu existe diferenţe între statele membre, falii care să să creeze standarde diferite pentru cetăţenii europeni. Prin exercitarea Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, România a confirmat statutul de stat membru cu drepturi depline, ceea ce ne arată legitimitatea aspiraţiei noastre de încheiere a Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV). Cred în continuare cu tărie că viitorul nostru, al tuturor, nu poate fi imaginat altfel decât în cadrul unei Europe mai puternice şi mai coezive în beneficiul căreia am lucrat cu entuziasm, încredere şi profesionalism în ultimele şase luni”, a declarat, potrivit Mediafax, Viorica Dăncilă, marţi, în plenul Parlamentului European.

Potrivit sursei citate, Viorica Dăncilă a adăugat că proiectul european nu trebuie să fie unul al unei Europe cu mai multe viteze şi nici a cercurilor concentrice, făcând referire la procesul de integrarea a României în Spaţiul Schengen.

“Cred că acest sentiment de recunoaştere a însemnătăţii pe care o are Uniunea pentru cetăţeni are nevoie să fie cultivat, în permanenţă, prin rezultate concrete. Proiectul nostru nu trebuie să promoveze o Europă cu mai multe viteze şi nici a cercurilor concentrice. România va continua să promoveze obiectivului comun de consolidare a proiectului european şi va urmări, în acelaşi timp, definitivarea integrării sale. Mă refer aici, desigur, la integrarea deplină a ţării noastre în Spaţiul Schengen, în cadrul căruia acţionăm deja, ca membru de facto”, a completat premierul.

În încheierea discursului susținut în plenul parlamentului European , Viorica Dăncilă a afirmat că are convingerea „că eforturile României la Președinția Consiliul Uniunii Europene reprezintă o bază consistentă pentru continuarea avansării agendei europene în perioada următoare şi urez Preşedinţiei finlandeze a Consiliului mult succes în misiunea sa pentru următoarele şase luni”.

În ce privesc criticile primite în plenul PE, Viorica Dăncilă i-a răspuns, marți si liderului grupului Verzilor din PE, Philippe Lamberts, după ce acesta a acuzat guvernul român că nu respectă recomandările GRECO.

„Domnul Lamberts (…) eu cred că România merită acest lucru (n.r. ridicarea contorlului MCV și intrarea în Schengen). Pentru noi toate dosarele au fost importante, iar legat de GRECO, analizăm fiecare punct, dar cred că trebuie să se uite și la Belgia, țara din care face parte. Sunt 15 recomandări, din care a implementat doar una. Trebuie să nu intervenim noi, ci magistrații dacă intr-adevăr vrem o independență a justiției trebuie ca magistrații să găsească consensul, nu să îl implementăm noi”

A susținut Viorica Dăncilă, în plenul Parlamentului European, Philippe Lamberts alegând să părăseasca sala plenară în timpul intervenției Vioricăi Dăncilă, după ce a adresat jigniri Vioricăi Dancila despre care consideră că nu se ridică la înălțimea Europei și nici a României.

„Sincer, spectacolul pe care ni-l dă guvernul dumneavoastră nu este la înălțimea Europei și nici la înălțimea României. România merită ceva mai bun”

I-a transmis Philippe Lamberts Vioricăi Dăncilă, în plenul Parlamentului European.

Foto:Mediafax