Deputatul Silviu Vexler, reprezentant al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a transmis, vineri, într-un mesaj postat pe facebook, că folosirea în campanie a mitului evreilor care fură copii este „greșită și de neînțeles”. Mesajul postat de Silviu Vexler vine după ce președintele Pro România, Victor Ponta, a făcut o paralelă între ce se spunea “în urmă cu 500 de ani” despre evrei și declarațiile lui Liviu Dragnea.

“Din nou, observ cum un politician român folosește un element din istoria dureroasă a evreilor și îl trivializează printr-o comparație într-un context nepotrivit. Trasarea unei paralele între o discuție despre agricultură, indiferent de natura ei, și mitul evreilor care fură copii este greșită și de neînțeles. Domnul Victor Ponta putea și trebuia să găsească orice altă comparație pentru mesajul pe care a dorit să îl transmită. Acest mit a generat drame înfiorătoare de-a lungul istoriei. Toate aceste acțiuni din ultima perioadă și încercările de a introduce, direct sau indirect, evreii, comunitățile evreiești și memoria Holocaustului ca element în discursul politic și campania electorală trebuie să înceteze.” se arată în mesajul posta de deputatul Silviu Vexler.

Nefericita paralelă făcută de Victor Ponta a avut loc vineri, la o dezbatere Eurosfat2019 în care președintele Pro România a participat alături de alți candidați la alegerile europarlamentare.

„Noi vorbim cu cei care nu sunt convinsi, cu cei mai afectati sau derutati de ceea ce vad ca o propaganda populista. Nu e foarte usor sa vorbesti cu cineva care chiar crede in anul 2019 ca li se otravesc legumele. Dar trebuie sa vorbim cu ei, repet, chiar dacă nu sunt în sală, să știți că sunt afară și faptul că acum 500 de ani, cred că acum vreo 500 de ani era o propagandă împotriva evreilor, că fură copiii și-i omoară, nu? Tipicul propagandei este același, ideea că ni se otrăvesc legumele și fructele și vine cineva din România care ne apără de străinii care ne otrăvesc fructele și legumele, sau nu mai știu, anul trecut ne furau copiii, este o sarcină dificilă”, a declarat Victor Ponta.

Foto:Facebook