Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan, a solicitat, în şedinţa Biroului permanent al Camerei Deputaţilor introducerea pe ordinea de zi a plenului de luni a proiectelor privind alegerea primarilor în două tururi, iniţiativa legislativă „Fără penali”, precum şi abrogarea recursului compensatoriu, acestea fiind însă respinse în urma votului, după ce PSD, Pro România, UDMR și Minoritățile s-au abținut de la vot.

În condițiile în care iniţiativa „Fără penali în funcțiile publice”, cea a abrogării recursului compensatoriu şi proiectul de lege pentu alegerea primarilor în două tururi de scrutin fac parte din lista de condiţii impuse de USR premierului desemnat Ludovic Orban pentru susţinerea Guvernului PNL la votul din Parlamentul României, președintele Pro România, Victor Ponta, susține că respingerea introducerii pe ordinea de zi a celor trei proiecte reprezintă în fapt o lecție pentru USR. Ponta a negat totodată existența unei Alianțe PSD-ProRomânia-UDMR.

„Să explicăm / nu există nicio Alianţă PSD – PRO – UDMR – Minorităţi (toţi cei care s-au abţinut azi la vot) / este doar o lecţie pentru USR care, din aroganţă sau din ignoranţă, nu înţeleg să îşi respecte electoratul şi regulile democratice!”,

a scris Victor Ponta pe Facebook.

Victor Ponta mai spune că Dan Barna și USR, prin condiționarea susținerii Guvernului Orban prin adoptarea celor trei proiecte respinse azi, încearcă o formă de șantaj la adresa liberalilor după ce liderul Dan Barna a declarat că USR nu se lasă ușor la negocieri și cere introducerea de urgență pe ordinea de zi de la Camera Deputaților a proiectelor USR, de care condiționează susținerea USR pentru Guvernul Orban.

Liderul Pro România a mai susținut că Pro România „va vota aceste proiecte pentru că așa considerăm că așteaptă electoratul nostru – nu însă că așa ne cer sau ne ameninţă Barna şi USR!”.

Foto:Mediafax

În replică, liderul USR, Dan Barna, acuză un boicot PSD, UDMR şi Pro România şi transmite un mesaj acid pe facebook:

”Adevărata majoritate din Parlament la lucru: “Fără penali, alegeri locale în două tururi şi abrogarea recursului compensatoriu, boicotate de PSD, UDMR şi Pro România” E majoritatea anti-reforme, e majoritatea care priveşte doar spre propriile interese, majoritatea toxică. Împotriva lor luptăm. Şi nu ne oprim până nu câştigăm”

a scris Barna pe Facebook